Premier Mark Rutte gaat in zijn rol als VVD-leider uitzoeken wie de Europese liberalen het beste naar voren kunnen schuiven als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie.

Die opdracht kreeg hij samen met de Duitse liberaal Christian Lindner donderdag in Brussel bij een bijeenkomst van de Europese fractie, aldus bronnen rond het overleg.

Binnen de Europese liberale familie, de ALDE, strijden twee personen om kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie te worden: de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en de Finse EU-commissaris voor economische zaken Olli Rehn.

Er komt een nieuwe Europese Commissie na de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement, volgend jaar mei.

Biechtstoelprocedure

Rutte, pro-Verhofstadt, en Lindner, pro-Rehn, gaan een zogeheten biechtstoelprocedure beginnen, waarin ze bij de liberale leiders in Europa polsen wie uiteindelijk de meeste steun heeft om namens de ALDE kandidaat te zijn.

Of Rutte en Lindner daadwerkelijk een voorkeurskandidaat gaan aanwijzen, is maar de vraag. De opdracht die het tweetal kreeg, is breed en ze kunnen er zelf invulling aan geven, zo klinkt het. Wellicht dat de bemiddeling ertoe leidt dat een van de kandidaten zich terugtrekt of dat ze als duo de verkiezingen ingaan.

Geheime stemming

Op 1 februari kiezen de Europese liberalen in een geheime stemming hun kandidaat. De ALDE is momenteel de derde fractie in het Europees Parlement qua grootte.

Bij deze verkiezingen zullen de Europese fracties, voor het eerst, hun kandidaat naar voren schuiven voor de post van voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU. De Europese sociaaldemocraten gaan voor Martin Schulz, de huidige voorzitter van het Europees Parlement.