De stemcomputers die leveranciers hebben gepresenteerd aan de commissie die onderzoek deed naar het stemproces, voldeden allemaal niet aan de kieswet. Er moet compleet nieuwe apparatuur worden gebouwd.

Dat legt Arjen Kamphuis, lid van de commissie Van Beek uit in een gesprek met NUtech.

De commissie deed onderzoek naar het mogelijk invoeren van stemcomputers en concludeert dat er wel elektronisch gestemd kan worden, maar dan op een heel andere manier.

"Er zijn een aantal partijen langs geweest om mooie spulletjes te tonen", aldus Kamphuis. "Alles glom heel mooi, maar het voldeed niet aan onze ideeën hoe het zou moeten zijn. Er zal echt iets nieuws bedacht en gemaakt moeten worden."

Kosten

Dat zorgt volgens Kamphuis voor een fors prijskaartje. De initiële investering zal zo'n 150 miljoen euro zijn, "maar 250 miljoen is realistischer". Het inzetten van elektronische apparatuur zal dus meer kosten met zich mee brengen. Kamphuis schat op basis van onderzoek zo'n 30 miljoen extra per jaar.

De commissie liet woensdag weten elektronisch stemmen terug te willen brengen, maar zonder traditionele stemcomputer. De commissie pleit voor een stemprinter en een scanner. De kiezer print bij het stemlokaal zelf zijn stem uit en stopt die in een bus. Een scanner leest de stemmen vervolgens uit.

Barcode

Een eerder systeem van Nedap testte iets dergelijks al uit, maar dat werkte met een barcode. Dat is geen oplossing stelt Kamphuis. "Nee, nee, nee, nee geen code die niet door mensen gelezen kan worden", zegt hij dan ook. "Alleen iets wat mensen kunnen lezen."

Door de printer kunnen verkiezingen toegankelijker worden voor mensen met een lichamelijke beperking. Het papieren proces blijft volgens Kamphuis leidend.

In 2006 werd voor het laatst per computer gestemd omdat de apparatuur niet 100 procent fraudebestendig is. Als de Tweede Kamer het plan van de commissie Van Beek goedkeurt kan er in 2018 of 2019 met het nieuwe systeem worden gestemd.