Ruim de helft (57 procent) van de Nederlandse burgemeesters zegt maar beperkt overlast te hebben van alcohol drinkende jongeren in de openbare ruimte in hun gemeente.

Dat concludeert Overheid in Nederland donderdag. Het bureau deed onderzoek naar de opvattingen van burgermeesters in Nederland over de wijziging van de Drank- en Horecawet die vanaf 1 januari 2014 in zal gaan.

De gemeentes erkennen in het onderzoek dat alcohol drinken slecht is voor de gezondheid van jongeren. Meer dan de helft stelt echter zeer beperkt overlast te hebben in de publieke ruimte door overmatig gebruik.

Vanaf 1 januari mogen jongeren onder de achttien op voor het publiek toegankelijke plaatsen geen alcohol bij zich hebben. Ook mag vanaf die datum aan jongeren onder de achttien jaar geen alcohol worden verkocht. 

De resultaten zijn gebaseerd op de bevindingen van 124 burgemeesters. Nederland heeft in totaal 401 burgermeesters. 

Gezondheid

80 procent vindt het goed dat de leeftijd verhoogd is, maar ruim één op de tien denkt dat de maatregel weinig nut heeft. 

Eerder deze week lieten veel grote gemeentes aan NU.nl weten in de nieuwjaarsnacht niet of nauwelijks te gaan controleren.