Burgemeester Onno Hoes van Maastricht mag blijven. De gemeenteraad geeft hem een tweede kans.

Dat laten de partijen in de nacht van woensdag op donderdag weten in een gezamenlijke verklaring, na een langdurig overleg waarin Hoes spijt heeft betuigd voor zijn handelen.

De partijen in de gemeenteraad geven de VVD'er ''de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt''.

Consequenties

Drie partijen, die samen over vier van de 39 zetels beschikken, hebben nog wel een extra alinea aan de verklaring toegevoegd, die niet door de andere partijen is ondertekend. Mochten er in de toekomst feiten naar boven komen die schade kunnen opleveren voor zijn ambt, dan zal dat consequenties hebben, stellen zij.

De burgemeester en man van televisiepresentator Albert Verlinde kwam onder vuur te liggen nadat hij gefotografeerd werd terwijl hij een 24-jarige man zoende. Het zou gaan om een goede vriend van hem. Ook zou hij met ontbloot bovenlijf te vinden zijn op de datingapp Grindr.

Schade

Volgens fractievoorzitter Frans Bastiaens van de PvdA hebben de ontwikkelingen schade toegebracht aan het ambt van burgemeester. Hoes heeft volgens hem gezegd dat het niet meer zal gebeuren.

Fractievoorzitter Bert Jongen van D66 zei dat Hoes 24 uur per dag burgemeester is, zeven dagen in de week. ''Wij geven hem de ruimte om dat waar te maken, en daar hoort geen datingsite bij."

Geen enkele fractie zag in de gebeurtenissen aanleiding om Hoes naar huis te sturen, zei fractievoorzitter Michel Severijns van de VVD. Hoes is niet gevraagd of hij seks heeft gehad met de jongeman, zei Severijns. Hoes zelf vluchtte na de vergadering het gebouw uit.