De Tweede Kamer wil op korte termijn een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over polarisatie binnen de moslimgemeenschap.

Een meerderheid steunt een voorstel hiertoe van CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

De Volkskrant schreef woensdag dat twee gematigde moslims aangifte hebben gedaan van ernstige bedreigingen. Zo zou het afkeuren van jihadreizen naar Syrië niet op prijs gesteld worden. 

Discussieavonden over de oorlog in Syrië en over islam en democratie zouden nauwelijks nog zonder beveiliging georganiseerd kunnen worden.

Kogelvrij

Eén van de gematigde moslims, CDA-raadslid in Eindhoven Ibrahim Wijbenga, zou zelfs hebben overwogen een kogelvrij vest te dragen bij een debatavond in Amsterdam waar ook radicale moslimgroepen waren uitgenodigd.

De andere moslim die aangifte deed, jongerenimam Yassin Elforkani, stelt in de krant na een preek nooit zeker te zijn of hij veilig thuis komt. 

Wijbenga en Elforkani worden ernstig bedreigd en op de adressen waar Wijbenga regelmatig aanwezig is zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. 

Ze stellen dat er meerdere moslims slachtoffer zijn van intimidatie en bedreiging. Ook gematigde moslims die politiek actief zijn of willen worden zouden te maken hebben met intimidatie.