Het wordt voor transgenders van zestien jaar of ouder eenvoudiger om de vermelding van hun geslacht in de geboorteakte te laten veranderen.

Dit hoeft niet langer via de rechter, zo blijkt uit een voorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. De Eerste Kamer stemde daar mee in, waardoor de wet op 1 juli 2014 in werking treedt.

Met de nieuwe wet vervalt de zogenoemde sterilisatie-eis, die inhoudt dat transgenders onvruchtbaar moeten zijn voor het geslacht op de geboorteakte kan worden gewijzigd. Transgenders hoeven nu niet eerst geopereerd te worden om op papier het gewenste geslacht te verkrijgen. 

De wijziging op de geboorteakte kan worden doorgevoerd als een deskundige vaststelt "dat de overtuiging van een persoon om tot het andere geslacht te behoren blijvend van aard is", zo luidt de nieuwe wet. Deze verklaring is voldoende voor een wijziging door de ambtenaar van de burgerlijke stand.

De verandering van het geslacht in de geboorteakte is terug te zien in het paspoort, reisdocumenten en school- en universiteitsdiploma’s. 

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde in 2011 in een rapport dat Nederland de internationale mensenrechten van transgenders schendt met de huidige wetgeving. Niet elke transgender wil fysiek transformeren naar het andere geslacht.