De VVD dringt niet langer aan op een nationaal fonds voor noodlijdende banken. 

De grootste coalitiepartij legt zich neer bij het streven van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) naar een Europees fonds met 'nationale compartimenten'.

Twee weken geleden sprak een meerderheid van de Kamer zich onder aanvoering van VVD-Kamerlid Mark Harbers uit tegen een Europees fonds waarmee banken kunnen worden gered.

Hij wilde niet dat Nederlandse belastingbetalers zouden opdraaien voor banken in andere landen.

Goed bediend

Dinsdag bleek dat de VVD niet zal vasthouden aan de eis van nationale reddingsfondsen. Harbers voelt zich 'goed bediend' met andere toezeggingen van Dijsselbloem, zei hij in de Tweede Kamer.

De VVD is blij dat de bankenunie waarschijnlijk zal worden vastgelegd in een apart verdrag, en ook met de regels over de bijdrage van obligatiehouders en grote spaarders aan het redden van een bank, de zogeheten bail-in.

Schakel

Volgens Dijsselbloem is er zonder Europees fonds feitelijk geen Europese bankenunie. Bovendien is het fonds 'maar één schakeltje', zei Dijsselbloem. De bail-inregels, waarover ook nog wordt onderhandeld, zijn zeker zo belangrijk. "Als die goed zijn ingericht, zal er nooit een beroep op het fonds hoeven te worden gedaan."

Dijsselbloem en zijn Europese collega's stevenen af op een fonds dat aanvankelijk nationale 'compartimenten' heeft, maar in tien jaar tijd één Europese stroppenpot zal worden van 50 tot 55 miljard euro.

Dinsdagavond en woensdag vergaderen de ministers van financiën verder over de bankenunie.

Vijf vragen over de bankenunie