De storing in het opnemen van een telefoongesprek tussen oud-VVD-senator Jos van Rey en zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is tegen de regels in niet gemeld.  

Bovendien is niet gecontroleerd of er informatie of gesprekken verloren waren gegaan. Daarvan moet altijd een proces-verbaal worden opgesteld en ook dat is niet gebeurd.

Door de storing werd ook een cruciaal telefoongesprek tussen oud-VVD-senator Jos van Rey en zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) niet opgenomen.

Storingen in het tapsysteem zijn zeldzaam, maar ze moeten worden gemeld bij de betrokken diensten en er moet een proces-verbaal van komen. Dat is die dag niet gebeurd.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Al eerder meldde de minister dat een telefoongesprek over tussen beide politici over een burgemeesterskandidaat op die dag niet was opgenomen vanwege een storing op dat moment. De Tweede Kamer kwam daarop met nieuwe vragen.

Voeding

De bewuste storing deed zich volgens Opstelten voor in de voeding van het opslagdeel. Ook de verkeersgegevens van de niet opgenomen gesprekken zijn volgens Opstelten niet meer boven tafel te halen, omdat afgelopen september de wettelijke bewaartermijn van de telecomproviders van één jaar net was overschreden.

Bij meer dan 99,5 procent van de vijftien van de zestien storingen zijn de betrokken opsporingsdiensten daarover ingelicht. In slechts vijf gevallen werd een proces-verbaal opgemaakt. Opstelten beaamde dinsdag dat er inderdaad precies één keer niet is gemeld, op die bewuste dag van het gesprek. '' Heel vervelend, onaanvaardbaar.''

Gedoe

De minister zei in de andere mislukte taps niet veel gedoe te verwachten niet van het Openbaar Ministerie en ook niet van de advocaten. Per regio wordt nu bekeken wat de gevolgen zijn in de zaken waarvoor een tap was geplaatst. ''Maar je weet natuurlijk niet wat je mist, als het er niet is'', zei hij. Bovendien gaat hij de interne regels en systemen aanscherpen.

Het CDA vindt de gebeurtenissen van erg veel toevalligheden aan elkaar hangen en wil erover verder praten. Ook GroenLinks vindt dat de brief meer vragen oproept.