Niet alleen Nederland, ook andere EU-landen hebben moeite met het mogelijke kandidaat-lidmaatschap van voormalig Oostblokland Albanië. Onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken zijn terughoudend.

Dat bleek dinsdag in Brussel tijdens een vergadering van EU-ministers.

De Denen benadrukten dat Albanië nog iets langer moet aantonen dat het zijn best doet, bijvoorbeeld in de strijd tegen georganiseerde misdaad en corruptie.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het nog te vroeg om Albanië de status van kandidaat-lid te geven.

Volgens de Europese Commissie is het land er wel klaar voor. Maar Albanië is volgens de commissie nog niet rijp voor de volgende stap: onderhandelingen over toetreding.

Aanpak onvoldoende

De Tweede Kamer vindt dat Albanië ook niet onder voorwaarden de status in het vooruitzicht moet worden gesteld. Volgens de meerderheid is de aanpak van corruptie nog onvoldoende en moet de rechtsstaat verder worden versterkt.

Het kabinet vindt dat Albanië de status nu nog niet moet krijgen, maar wel als het Balkanland in de loop van volgend jaar hiervoor klaar is.

Kandidaat-lidmaatschap

De meeste EU-landen vinden een kandidaat-lidmaatschap wenselijk, vooral om verdere hervormingen in Albanië te stimuleren en om het land te belonen voor de vooruitgang die is geboekt.

Bij de vergadering in Brussel is dan ook besloten dat Tirana een ''duidelijk perspectief'' moet krijgen dat het in juni 2014 de kandidaat-status kan krijgen.