Kabinet, coalitiepartijen PvdA en VVD en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben in het overleg rond het pensioenakkoord overeenstemming bereikt over de dekking. Het akkoord zal waarschijnlijk woensdag rond zijn.

Dat zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag na afloop van nieuw topoverleg op het ministerie van Financiën.

De fractiespecialisten komen volgens hem woensdagochtend weer bij elkaar, dan zal het akkoord waarschijnlijk worden afgerond.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dinsdag al voor aanvang van het topoverleg dat de partijen "heel dicht" bij een akkoord zaten over de verlaging van de pensioenopbouw.

Bezuinigingen

Het pensioenoverleg draait om het kabinetsplan om de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 fors te verlagen, waarmee een bezuiniging van 2,8 miljard bereikt moet worden. Het wetsontwerp haalde het niet in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

De coalitie zoekt daarom steun bij de oppositie. Die wil die alleen verlenen als er een hogere pensioenopbouw komt dan het kabinet aanvankelijk wilde. Dat kost de schatkist geld, waardoor alternatieve bezuinigingen nodig zijn.

In het oorspronkelijke pensioenplan werd het belastingvrije opbouwpercentage verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Dit ging de oppositiepartijen te ver waardoor het nu waarschijnlijk 1,875 procent wordt.

Een hogere opbouw betekent echter dat elders honderden miljoenen bezuinigd zullen moeten worden. Het is nog onduidelijk hoe dat wordt ingevuld.

Premie

De daling van de pensioenopbouw is volgens het kabinet mogelijk, omdat mensen langer doorwerken en dus langer sparen voor hun pensioen. D66 heeft altijd gezegd dat een lagere pensioenopbouw te kunnen steunen, op voorwaarde dat dan ook de pensioenpremie omlaag gaat.

Deze wens van D66 ligt ingewikkeld voor het kabinet, omdat de pensioenfondsen zelf gaan over hun premie. Aangezien de pensioenfondsen door de crisis krap bij kas zitten zullen zij naar verwachting niet geneigd zijn hun premies te verlagen.

Woonakkoord

Ingewijden verwachtten al niet dat er dinsdag al een formeel akkoord tot stand zou komen. De oppositiepartijen wachten nog even af of het woonakkoord dat ze in het voorjaar met het kabinet sloten, het dinsdag haalt in de Senaat. PvdA-senator Adri Duivesteijn ligt daar dwars.

Overigens denken PvdA-minister Dijsselbloem en zijn partijgenoot Lodewijk Asscher ( Sociale Zaken) niet dat het woonakkoord dinsdag sneuvelt. "Het is niet eenvoudig, maar ik ga er van uit dat we er komen", zei Asscher.