Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemt de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de Nederlandse economie in 2014 een opsteker om het nieuwe jaar mee in te gaan.

Dat laat Dijsselbloem dinsdag weten na bekendmaking van het economisch vooruitzicht voor 2014.

''De ramingen van het CPB passen in een rij van voorzichtig positieve vooruitzichten voor de Nederlandse economie. Het herstel is broos, maar over de brede linie van de economie zichtbaar", zegt Dijsselbloem.

Het CPB voorspelt een economische groei van 0,5 procent, maar verwacht ook een oploopende werkloosheid tot 7,5 procent.

Dijsselbloem waarschuwt ook voor teveel optimisme. "We zijn er nog niet. Het is zaak de begrotingsafspraken de komende jaren strikt uit te voeren, want de marges blijven smal", aldus de minister.

Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt de trend in de raming van het CPB bemoedigend. ''De investeringen gaan met 4 procent groeien en dat is een trend die naar verwachting doorzet. We zien ook in de groei van de economie een omslag van 1,5 procent", zegt Kamp.

De minister noemt het ook bemoedigend dat er na 4 jaar koopkrachtdaling nu voor het eerst weer een stijging wordt verwacht in 2014.

Kamp erkent dat het ''absoluut waar'' is dat de werkloosheid nog verder stijgt en de consumptie nog niet groeit. Om de werkloosheid te bestrijden is het zaak dat het kabinet door gaat met ''economische verbeteringen realiseren en doorgroeien met onze export''.

Kamp: ''We zijn er ook nog niet, maar er is toch een voorzichtige positieve trend en dat is bemoedigend. We moeten vooral doorgaan met dit kabinetsbeleid.''

PvdA

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is blij dat de Nederlandse economie langzaam uit het dal klimt. ''Mede door de begrotingsafspraken zal de koopkracht in 2014 voor het eerst in jaren weer stijgen. De export groeit en de investeringen trekken aan'', zegt hij.

''Het brede draagvlak dat met de begrotingsafspraken is gevormd, biedt een goede basis voor verder herstel. Dat neemt niet weg dat de ontwikkeling van de werkloosheid zorgelijk is. Het bestrijden van de werkloosheid blijft voor de PvdA topprioriteit.''

FNV

FNV-voorzitter Ton  Heerts is eveneens voorzichtig over de voorspelde economische groei. "Een zwaluw maakt nog geen zomer. We zullen de economie uit het slop moeten trekken door meer koopkracht en echte banen. Daardoor ontstaat weer inkomenszekerheid en durven mensen weer hun geld te gaan uitgeven."

Heerts wijst op de looneis van de vakcentrale. "Wij zullen in de lopende cao’s 3 procent loonsverhoging vragen voor de mensen. Zo’n echte koopkrachtverhoging versterkt het vertrouwen van de mensen en kan stimuleren om weer meer geld uit te geven. Alleen zo komen we uit de crisis", zegt Heerts.

De koopkracht zal in 2014 volgens het CPB iets stijgen met 1 procent, maar volgens de FNV-voorman geldt dit niet voor iedereen. "Grote groepen zullen ook in 2014 er in koopkracht op achteruit gaan door de miljardenbezuinigingen", aldus Heerts.

CNV

CNV-voorzitter Maurice Limmen vindt dat het herstel voor iedereen zichtbaar moet zijn. "Het is goed dat er in 2014 lichtpuntjes te zien zoals die 0,5 procent groei, maar zolang de werkloosheid niet daalt missen te veel mensen de boot."

Limmen benadrukt dat er in 2014 665.000 mensen werkloos zijn. "Mensen die nu al een tijdje aan de kant staan, mensen aan de onderkant, maar ook de mensen die in 2014 nog hun baan gaan verliezen, hebben niks aan een klein plusje", aldus Limmen.

Volgens de CNV-voorman wordt 2014 misschien wel het zwaarste jaar van de crisis tot nu toe als je bijvoorbeeld in de WW komt of vanuit de WW in de bijstand.