Er is bijna een akkoord over strengere regels rond de verkoop van sigaretten in de Europese Unie.

Overleg tussen het Europees Parlement, de lidstaten en de Commissie heeft maandagavond nog geen akkoord opgeleverd, maar volgens verschillende bronnen is er overeenstemming over essentiële punten. Eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg liet weten dat een akkoord ''binnen bereik" ligt.

De herziening van de tabaksrichtlijn uit 2001 is omstreden. De tabaksindustrie trok fel van leer tegen het strenger maken van de wetgeving, onder meer omtrent waarschuwingen op sigarettenpakjes.

Toen de stemming in het Europees Parlement in september met een maand werd uitgesteld wezen verongelijkte parlementsleden naar de invloed van de tabakslobby. Uiteindelijk raakte een sterk geamendeerd wetgevend voorstel goedgekeurd.

Commissaris Borg zei eerder dat hij er vertrouwen in heeft dat de gesprekken afgerond kunnen worden. Woensdag buigen de permanente vertegenwoordigers van de 28 lidstaten zich over de kwestie.

Elektronische sigaret

Vooral de elektronische sigaret zou nog voor discussie zorgen. Het parlement ziet dat product als hulp voor verstokte rokers om te stoppen, terwijl de lidstaten waarschuwen dat de e-sigaret jongeren tot roken zou kunnen aanzetten.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deed met 15 andere EU-collega's in oktober een dringend beroep op het Europees Parlement om in te stemmen met strengere regels voor tabaksproducten.

Gezondheid

Tabak blijft de grootste oorzaak van ziektes die voorkomen hadden kunnen worden. Naar schatting sterven 700.000 EU-burgers jaarlijks aan de gevolgen van tabakgerelateerde ziektes. De strengere regels verbeteren op termijn de gezondheid van Europese burgers, menen de bewindslieden.