Geert Wilders is volgens het publiek de beste politicus van het afgelopen jaar. De PVV-leider kreeg de prijs maandag tijdens een speciale uitzending van EenVandaag vanuit een café in Den Haag. 

In totaal brachten ruim 35.000 mensen hun stem uit. Wilders werd geprezen om zijn kritiek op het kabinet en de Europese Unie.

''De enige politicus die echt voor zijn land en haar bevolking opkomt, die feilloos verwoordt wat er in de samenleving fout gaat, en helaas voor ons land in steeds meer zaken gelijk krijgt. Die wordt weggehoond, en dan telkens moet zien dat andere partijen aan de haal gaan met zijn standpunten'', zo citeerde EenVandaag een van de stemmers.

Het 'publiek' bestaat volgens het actualiteitenprogramma uit een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. 

Wilders kreeg 16 procent van de stemmen. Achter hem eindigden minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) met 12 procent en D66-voorman Alexander Pechtold met 10 procent.

In de top vijf staan verder Emile Roemer (SP) en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Premier Mark Rutte eindigde op de 6e plaats, net voor vicepremier Lodewijk Asscher.

Pechtold

Jongeren vonden D66-fractieleider Alexander Pechtold de beste politicus van het afgelopen jaar, werd vrijdag bekendgemaakt. Hij kreeg meer stemmen dan Wilders en Dijsselbloem (Financiën).

Vorig jaar won PvdA-leider Diederik Samsom. Hij kreeg toen 20 procent van de stemmen. Dit jaar moest hij het doen met slechts 1 procent. Daarmee eindigde hij op de 16e plaats.

Pers

De parlementaire pers riep minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag uit tot politicus van het jaar. De PvdA'er werd omschreven als ''intelligent'', ''koelbloedig'' en ''evenwichtig''.

Dijsselbloem speelde het afgelopen jaar als voorzitter van de Eurogroep een hoofdrol bij de internationale aanpak van de eurocrisis. De journalisten riepen GroenLinks-voorman Bram van Ojik uit tot politiek talent van het jaar.

Een overzicht van de eerdere winnaars:

- 2013: Geert Wilders (PVV)

- 2012: Diederik Samsom (PvdA)

- 2011: Emile Roemer (SP)

- 2010: Geert Wilders (PVV)

- 2009: Alexander Pechtold (D66)

- 2008: Wouter Bos (PvdA)

- 2007: Rita Verdonk (Trots op Nederland)

- 2006: Jan Marijnissen (SP)

- 2005: Rita Verdonk (VVD)

- 2004: Wouter Bos (PvdA)