PVV-leider Geert Wilders en Groenlinks-voorman Bram van Ojik zijn twee van de fractievoorzitters die in de Volkskrant van zaterdag hebben geklaagd over de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. 

Wilders erkende dat maandagavond tijdens EenVandaag. ''Dat hadden we niet anoniem moeten doen, dat was laf'', zei Wilders.

De PVV-voorman tekende echter aan dat hij dat ook eerder openbaar heeft gedaan.

Van Ojik, die maandagavond in Nieuwsuur aangaf eveneens met de Volkskrant te hebben gesproken, laat een soortgelijk geluid horen. Hij zegt tegenover de krant hetzelfde te hebben gezegd als wat hij eerder publiekelijk heeft aangegeven. 

Van Ojik gaf eerder nog aan er niet van te houden als er anoniem kritiek wordt geleverd.

Zeker acht anonieme fractieleiders zeiden tegen de krant dat ze in hun maag zaten met Van Miltenburg. Een van hen noemde de toestand rond de Kamervoorzitter een ''lijdensproces'' en ''een zichzelf versterkend probleem''.

Wie de andere klagers zijn, is niet bekend. SGP-leider Kees van der Staaij zei in EenVandaag dat hij niet was benaderd door de Volkskrant. Arie Slob van de ChristenUnie gaf aan dat hij kort met de verslaggever had gesproken over Van Miltenburg, maar niet in negatieve bewoordingen.

SP-leider Emile Roemer schreef op Twitter: ''Een functioneringsgesprek voer je niet via de krant. En al helemaal niet anoniem.'' 

Teleurgesteld

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is teleurgesteld over de anonieme kritiek. Voor Zijlstra is er geen aanleiding een discussie te voeren over het functioneren van zijn partijgenote.

Volgens hem is Van Miltenburg een sterke vrouw die tegen kritiek kan. In de Volkskrant noemden fractievoorzitters zonder naam haar totaal ongeschikt voor haar functie. Het zou niet in het belang van de politiek zijn als ze nog lang blijft zitten.

Binnenskamers

Van Miltenburg (VVD) zei zaterdag via haar woordvoerder dat ze liever ziet dat fractievoorzitters kritiek binnenskamers houden. In haar ogen vormen de media niet het platform voor dit soort onderwerpen. Volgens VVD-leider Halbe Zijlstra is er geen aanleiding een discussie te voeren over het functioneren van de Kamervoorzitter.

Op Van Miltenburg bestaat al langer kritiek. Dit voorjaar verliet ze geëmotioneerd de Kamer nadat CDA-leider Sybrand Buma haar van partijdigheid had beschuldigd.

Later ontstond ophef toen ze gehoor leek te willen geven aan de wens van de PVV de koran van haar tafel in de Kamer te halen. Dat ze niet ingreep toen Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold een ''zielig, miezerig, hypocriet mannetje'' noemde, maakte ook de tongen los.

Buma heeft overigens niet anoniem met de Volkskrant gesproken over de Kamervoorzitter, zei hij maandag in Pauw en Witteman. Hij nam afstand van collega's die dat wel hebben gedaan. Kritiek moet volgens hem openlijk worden geuit.