GroenLinks zal niet zomaar aansluiten bij een pensioenakkoord dat het kabinet maandag mogelijk sluit met coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP. 

Partijleider Bram van Ojik wil alleen meedoen als zijn partij de doorslag kan geven.

Dat zei Van Ojik zaterdag op het congres van zijn partij in Utrecht. Het kabinet wil belastingvrij sparen voor het pensioen beperken tot 1,75 procent van het inkomen, maar onder andere GroenLinks wil een hoger percentage.

Ook wil de partij het pensioensparen voor hogere inkomens verder beperken dan in de oorspronkelijke plannen.

Het kabinet hoopt het maandag eerst eens te worden met de partijen die ook betrokken waren bij het het begrotingsakkoord. Afhankelijk van de uitkomst wordt er mogelijk dinsdag nog gesproken met het CDA en GroenLinks, partijen die eerder mee onderhandelden maar voor het meest recente overleg niet waren uitgenodigd.

Van Ojik waarschuwt voor een 'rechts pensioenakkoord', waar zijn partij niet voor zal tekenen: ''We hebben wekenlang met het kabinet om de tafel gezeten en nu kiezen kabinet en gedoogpartners er voor om andere geluiden buiten te sluiten. GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel te zitten."

"Alleen als wij beslissend zijn, zodat we het slechte pensioenplan echt eerlijker kunnen maken, zijn we van de partij."