Anouchka van Miltenburg is volgens verschillende Tweede Kamer-leden niet geschikt als Kamervoorzitter. "Ze is totaal ongeschikt."

Dat meldt De Volkskrant zaterdag op basis van een rondgang in de Tweede Kamer.

Zeker acht fracties zeggen dat Van Miltenburg onvoldoende gezag uitstraalt. "Ze grijpt zich vast aan regeltjes. Een echt goede voorzitter heeft dat niet nodig."

De fractieleiders die de krant, anoniem, te woord staan vertellen medelijden te hebben met de Kamervoorzitter. "De functie is een maatje te groot voor haar."

Van Miltenburg is sinds september 2012 voorzitter van de Tweede Kamer. Volgens haar collega's is zij weinig consequent en maakt ze verkeerde beslissingen.

Tot het afzetten van Van Miltenburg zal het waarschijnlijk niet komen. "Als het kabinet valt, is dit probleem ook opgelost. Onze fractie zal niet het initiatief nemen haar af te zetten."

Reactie Van Miltenburg

Van Miltenburg laat zaterdag via haar woordvoerder weten dat als fractievoorzitters kritiek op haar hebben, zij liever heeft dat ze dat binnenskamers houden. 

In haar ogen vormen de media niet het platform voor dit soort onderwerpen.

Ongepast

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum noemde de anonieme kritiek van de fractievoorzitters zaterdag ''ongepast". In het radioprogramma TROS Kamerbreed zei hij niet zoveel op te hebben met dit soort acties. Van Hijum verwacht niet dat zijn fractievoorzitter Buma zich onder de naamloze critici bevindt.

De CDA'er sloot zich aan bij de woorden van oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas in dezelfde uitzending. Die noemde de anonieme uitspraken ''heel erg weinig chic". Hij vindt het niet goed voor het aanzien van de politiek.

Volgens Van Hijum valt er wel iets te bespreken tussen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter.