Diverse vergaderingen van de Europese Unie worden als Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter is, gehouden in het Marine Etablissement in Amsterdam. 

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Nederland is in de eerste helft van 2016 voor de twaalfde keer voorzitter van de EU. De vorige keer dat Nederland voorzitter was, in 2004, werden de vergaderingen met ministers en ambtenaren uit alle EU-lidstaten op verschillende locaties in het land gehouden.

Alle formele vergaderingen van de EU-ministers vinden plaats in Brussel of Luxemburg. Nederland organiseert in eigen land voorbereidende bijeenkomsten met ministers en ambtenaren van de 28 EU-lidstaten.

Ook worden in Nederland werkgroepen en congressen gehouden over onderwerpen die van gezamenlijk belang zijn voor de lidstaten.

Een vaste locatie voorkomt volgens het ministerie dat telkens dure voorzieningen moeten worden opgebouwd en afgebroken, zoals perszalen, communicatieapparatuur en tolkencabines. Daarbij is één locatie makkelijker voor gasten, tolken, journalisten en de organisatie.

Het Marine Etablissement bij het Scheepvaartmuseum, in het centrum van Amsterdam, is in bezit van het ministerie van Defensie. Op het terrein staan ook gebouwen die geschikt zijn voor vergaderingen en conferenties.