Gezinnen met meerdere bijstandsontvangers mogen gezamenlijk niet meer dan een modaal inkomen van 32.500 euro ontvangen.

Dat wil VVD-Kamerlid Sjoerd Potters, zo laat hij weten aan NU.nl.

In de nieuwe bijstandswet, die maandag in de Tweede Kamer wordt behandeld, wordt een zogeheten kostendelersnorm ingesteld.

Dit wil zeggen dat bij meerdere bijstandsontvangers de uitkering per persoon daalt, omdat kosten kunnen worden gedeeld.

Bij meer dan vijf bijstandsontvangers komt een gezin echter alsnog boven het modale inkomen uit. Dat moet niet kunnen vindt Potters, omdat het de prikkel beperkt om aan de slag te gaan.

"Ik kan me niet voorstellen dat er van de zes bijstandsontvangers in een gezin er niet één te vinden is die wel gewoon kan gaan werken", aldus de VVD'er.

Een dergelijk bijstandsplafond werd eerder voorgesteld door de Britse premier David Cameron. 

Potters wil dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) onderzoekt of dit zorgt voor een extra prikkel om een reguliere baan te gaan zoeken. 

Tegenprestatie

In de plannen van Klijnsma wordt er niet alleen een kostendelersnorm ingevoerd, bijstandsontvangers moeten ook een tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering.

Ook kan de uitkering worden ingetrokken als een uitkeringsgerechtigde niet genoeg zijn best doet bij het solliciteren en krijgen mensen in de eerste vier weken na hun aanvraag geen uitkering meer.

Tijdens het debat zullen meerdere partijen Klijnsma vragen de maatregelen te verzachten en de gemeenten meer ruimte te geven voor maatwerk. 

Ook zal de staatssecretaris de Kamer moeten overtuigen dat de tegenprestatie niet zorgt voor verdringing op de arbeidsmarkt.