Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken neemt het op voor VVD-europarlementariër Hans van Baalen die deze week onder vuur kwam te liggen.

Van Baalen blijkt van alle leden van het Europees Parlement het minst mee te doen aan stemmingen.

''Ja, een volksvertegenwoordiger wordt gekozen om te stemmen, maar ook om zijn fractie te beïnvloeden en te zorgen dat een stemming een bepaalde kant op gaat. En ik weet zeker dat Hans van Baalen in de liberale fractie een hoofdrol speelt en dat de liberale kiezer bij hem goed aan z'n trekken komt'', zei Timmermans vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Hij noemt Van Baalen ''een voortreffelijk politicus'', en één van de meest prominente en zichtbare Nederlandse europarlementariërs. ''Dat is voor een volksvertegenwoordiger heel wat waard en dat telt voor mij persoonlijk veel zwaarder dan turven hoe vaak iemand bij de stemmingen is.''

Kloof

Van Baalen versterkt volgens Timmermans met zijn afwezigheid bij de stemmingen in Straatsburg niet de kloof tussen de EU en de burger. ''Als er iemand bezig is de kloof te dichten door dicht bij de mensen te staan en veel in Nederland te zijn, dan is het Hans van Baalen.''

Van Baalen verdedigde zich deze week door te stellen dat het niet nodig is om altijd te stemmen. Met name op donderdagen moet hij bovendien op tijd uit Straatsburg vertrekken om 's avonds in Den Haag het bewindsliedenoverleg van de VVD bij te kunnen wonen.