Het pensioenoverleg tussen kabinet, coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaat maandag verder.

Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdagavond na overleg op het ministerie van Financiën.

Premier Mark Rutte, die samen met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het kabinet vertegenwoordigde in de bijeenkomst, zei dat het overleg ''stap voor stap'' verder gaat.

Hij hoopt dat er voor de Kerst een akkoord ligt, maar garanties daarover zijn er niet. ''We willen vooral een goed akkoord. Ik ben niet van de afdeling langer rekken dan nodig. Maar het gaat om de kwaliteit.''

Ook minister Dijsselbloem is optimistisch. De kans is groot dat er volgende week een pensioenakkoord ligt. "We zijn een heel eind", zei minister van Financiën donderdagavond.

Weken

Het kabinet praat al weken met oppositiepartijen over de kabinetsplannen om de jaarlijkse pensioenopbouw te verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. De oppositiefracties vinden dat te ver gaan en willen een hogere opbouw, bijvoorbeeld 1,85 of 1,9 procent. Maar dat kost mogelijk enkele honderden miljoenen euro's.

Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Senaat. Tot nog toe namen ook het CDA en GroenLinks deel aan de gesprekken, maar die waren donderdagavond niet uitgenodigd.

Behalve een probleem met het percentage willen oppositiepartijen ook dat er een pensioenfonds komt voor zzp'ers. Ook dat kost extra geld. De partijen zijn het oneens over waar de dekking vandaan moet komen.

Mogelijkheden

Volgens ingewijden liggen diverse dekkingsmogelijkheden op tafel. Een ervan is het beperken van de pensioenopbouw voor hogere inkomens. Daar voelt de VVD echter weinig voor.

Ook tegen een verhoging van de aanschafbelasting voor auto's hebben de liberalen grote bezwaren. De PvdA heeft daarentegen flinke moeite met het snijden in subsidies om werklozen aan de slag te helpen.

Een plan om pensioenfondsen btw-plichtig te maken, stuit op minder tegenstand. Er is ook nog wat geld beschikbaar uit het sociaal akkoord. Welke mix er uiteindelijk uitrolt is nog niet duidelijk.

Kerstreces

De deelnemers aan het overleg van donderdag hielden zich na afloop wat op de vlakte. PvdA-leider Diederik Samsom zei wel te hopen dat er nog voor het kerstreces overeenstemming is.

Premier Mark Rutte wees erop dat kwaliteit belangrijker is dan haast. Dijsselbloem hoopt dat ook CDA en GroenLinks uiteindelijk meedoen met het pensioenakkoord. Die partijen onderhandelden tot dusver steeds mee, maar waren donderdagavond niet uitgenodigd.

Overleg pensioenakkoord maandag weer verder