De samenwerking in de Benelux moet concreter worden. De drie premiers van België, Nederland en Luxemburg hebben daarover donderdag afspraken gemaakt tijdens een Benelux-top in Luxemburg.

De premiers Mark Rutte, Elio di Rupo en hun kersverse Luxemburgse collega Xavier Bettel spraken af dat de samenwerking concreter wordt op een aantal gebieden.

Volgens de woordvoerder van premier Rutte moet daarbij gedacht worden aan het erkennen van elkaars diploma's, het gezamenlijke bestrijden van criminaliteit en het nog meer samenwerken door ambulancediensten in de grensregio's.

De drie premiers blikten ook vooruit op de EU-top eind volgende week in Brussel. Ze spraken verder af om op 13 februari volgend jaar in Brussel te overleggen over Europese kwesties op het gebied van sociale zaken, zoals de strijd tegen sociale dumping en concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt. De ministers van Sociale Zaken van de drie landen, onder wie dus minister Lodewijk Asscher, schuiven daarbij aan.

Werknemers

De ministers van Sociale Zaken van de 28 EU-landen spraken maandag al af dat de Unie beter gaat toezien op het lot van EU-werknemers die zijn uitgezonden om tijdelijk in een ander EU-land te werken.

De EU-lidstaten willen voorkomen dat dergelijke gedetacheerde arbeiders nog langer worden onderbetaald of zwart werken. Asscher noemde dat een belangrijke stap in de strijd tegen schijnconstructies en uitbuiting.

Het Benelux-overleg op 13 februari is bedoeld om de EU-afspraken van afgelopen maandag een vervolg te geven.