
Werkgevers 'woest' over uitbreiden vaderschapsverlof
Dat laat MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen donderdag weten aan NU.nl.
"De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien", zegt Van Straalen.
Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maakt donderdag bekend dat vaders drie extra dagen verlof krijgen.
Dat deze dagen onbetaald zijn en dus voor rekening van de nieuwe vaders komen, verwerpen de werkgevers. "De rekening komt links- of rechtsom bij het bedrijf te liggen", aldus MKB-Nederland in een verklaring.
Vorige eeuw
Gijs van Dijk, hoofdbestuurder van vakcentrale FNV, noemt de reactie van de werkgevers uit de vorige eeuw. "In een moderne samenleving doe je dit samen. Niet alleen als moeder, maar als ouders."
Volgens de vakbondsbestuurder is Nederland het lelijke eendje van Europa als het gaat om vaderschapsverlof. De FNV wil daarom naar uiteindelijk tien dagen betaald vaderschapsverlof voor vaders.
"In België krijg je tien dagen verlof, waarvan drie betaald en zeven onbetaald. In Engeland en Denemarken krijg je tien dagen helemaal betaald. In Duitsland krijgen ouders zelfs gezamenlijk twaalf maanden waarbij 65 procent wordt vergoed", zegt Van Dijk.
Claimcultuur
Van Straalen vreest voor een claimcultuur van werknemers waardoor werkgevers niet meer bereid zullen zijn andere oplossingen aan te dragen. "Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers", zegt Van Straalen.
Volgens hem zie je een bevalling ruim van tevoren aankomen, waardoor gewenste extra vrije dagen ook te plannen zijn in overleg met de werkgever. "De wetgever moet zich daar niet mee bemoeien", aldus Van Straalen.
Participatie
Van Dijk vraagt zich af hoe je als samenleving voor participatie van mannen en vrouwen bent, maar bij de geboorte van een kind al onderscheid maakt.
"Werkgevers kijken alleen naar kosten op de korte termijn, maar het is niet meer dan normaal dat vaders bij het begin van de geboorte bij hun kind kunnen zijn. Dat zorgt voor meer evenwicht. Ik ben blij dat de politiek hier dus een eerste stap in neemt", aldus Van Dijk.
Ondernemers
Ondernemersvereniging ONL steunt de plannen van Asscher eveneens. "In de huidige samenleving past het prima om de verantwoordelijkheid voor de zorg voor de pasgeboren baby bij beide ouders te leggen", zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel.
Hij noemt uitbreiding van onbetaald vaderschapsverlof een goede zaak, maar dit hoeft in zijn ogen zeker niet wettelijk geregeld te worden. "Moderne ondernemers begrijpen heel goed dat vaders betrokken willen zijn bij de zorg van hun pasgeboren baby", aldus Biesheuvel.