De Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv is ontboden door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat waterbedrijf Vitens de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot heeft verbroken.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving in The Jerusalem Post donderdag aan NU.nl.

Vitens verbrak de samenwerking dinsdag omdat Mekorot actief is in bezette gebieden. De twee waterbedrijven wilden gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie.

Dubbelzinnig

Ambassadeur Casper Veldkamp zou woensdag uitleg hebben moeten geven, omdat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken "dubbelzinnige" verklaringen zou geven, aldus The Jerusalem Post.

Deze zouden leiden tot een 'pro-boycotsfeer'. Zo zou Buitenlandse Zaken hebben gewaarschuwd voor mogelijke wettelijke problemen. 

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde woensdag al geërgerd. Een woordvoerder noemde het een "absurd besluit".

Geen bezwaar

Het ministerie laat echter in een reactie aan NU.nl weten dat het Nederlandse bedrijven weliswaar ontmoedigt om zaken te doen met bedrijven die actief zijn in bezette gebieden, maar dat het geen bezwaar heeft tegen de samenwerking tussen Vitens en Mekorot. 

"Dat hebben we desgevraagd ook laten weten aan Vitens. Dat Vitens vervolgens zelf een besluit maakt is geheel aan dat bedrijf en kan niet aan het kabinet worden toegeschreven", zo legde ook minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) uit aan de Kamer. 

Het ministerie wijst erop dat het zelf ook samenwerkt met Mekorot. Die samenwerking kan als deze alleen betrekking heeft op activiteiten die niet ten goede komen aan nederzettingen en vallen binnen de zogenaamde 'Groene Lijn' of derde landen. 

"Door inbreng van Nederlandse kennis en expertise kan een positieve bijdrage aan de waterproblematiek worden geleverd", aldus de woordvoerder. 

Uitvoerig

Vitens zelf laat in een verklaring aan NU.nl weten dat het "uitvoerig" heeft gesproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de kwestie. "Aanleiding voor dit gesprek van Vitens met Buitenlandse Zaken was het afzeggen van minister Ploumen van een bezoek aan het Israëlisch waterbedrijf", aldus een woordvoerder. 

Het bedrijf stelt dat het mede door de gesprekken tot het inzicht is gekomen dat het "uiterst moeilijk wordt  toekomstige projecten in gezamenlijkheid uit te werken, aangezien deze niet los kunnen worden gezien van de politieke context".

Opheldering

In de Tweede Kamer is donderdag opheldering gevraagd over de zaak door de VVD, PVV, ChristenUnie en de SGP. Volgens de partijen helpt het besluit van Vitens het vredesproces "geen millimeter vooruit", in de woorden van SGP-leider Kees van der Staaij. 

D66 wil weten waarom de Nederlandse ambassadeur nu precies is ontboden. De SP wil van Timmermans bevestiging dat Nederland het bedrijf niet heeft gewaarschuwd voor juridische problemen, zoals The Jerusalem Post wel bericht.

De PvdA reageert geërgerd over de vragen van de andere partijen. "Het bevreemd mij zeer dat andere partijen daar nu om vragen terwijl het al heel lang beleid is dat de regering bedrijven informeert over de bezette gebieden. Bedrijven maken daarna zelf een beslissing", aldus Kamerlid Michiel Servaes.