Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft dinsdagavond de eis van de meerderheid van de Tweede Kamer Nederlandse transporthelikopters mee te sturen naar Mali afgewezen.

Dit is volgens Hennis niet noodzakelijk voor het slagen van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie. "Als die noodzaak er wel was geweest, hadden we niet geaarzeld."

Hennis erkent dat er nog transporthelikopters nodig zijn voor de VN-missie. "Maar de vraag is: moet Nederland die behoefte invullen, of kunnen andere landen dat ook?" Dit wil het kabinet eerst afwachten.

De bewindsvrouw stelde goede indicaties te hebben dat een ander land wél de transporthelikopters gaat leveren.

Realistisch

Ze stelde dat er niet sprake is van onwil, maar een "realistische kijk op de zaak." Volgens de bewindsvrouw is het beleid van het kabinet niet 'nice to have' maar 'need to have'. 

"En dan hoef je niet je hele hebben en houden te verplaatsen naar het land waar je naartoe gaat." Dit is bij andere missies, zoals die in Afghanistan ook niet zo geweest. "Daar zijn we ook afhankelijk geweest van partnerlanden."

Kostenplaatje

Hennis wees er op dat er bovendien een flink kostenplaatje aan het sturen van 3 transporthelikopters hangt: 50 miljoen euro voor 2 jaar. Ook liet ze weten dat deze Nederlandse helikopters dan niet alleen voor de Nederlandse troepen, maar ook voor de andere VN-troepen beschikbaar zullen zijn

Een meerderheid in de Kamer had eerder op de dag bij NU.nl wel aangedrongen op het meesturen van transporthelikopters. VVD, Pvda, D66, CDA, ChristenUnie en de SGP zijn hiervoor, zo bleek nog eens tijdens het debat woensdagavond. 

Wildcard

Met de uitleg van Hennis nam de Kamer nog geen genoegen. "Dat lijkt net op een onbekende wildcard", aldus Sjoerd Sjoersma van D66. Joël Voordewind van de ChristenUnie wil weten hoelang het kabinet die inzet vanuit andere landen dan af wil wachten.

Ook de VVD maakt zich er nog zorgen over dat op dit moment alleen landen als Burkina Faso en Niger transporthelikopters hebben toegezegd. 

"Ik begrijp uw zorgen, maar tegelijkertijd zeg ik ook: het is geregeld", aldus Hennis. 

April

Hennis liet weten in april, wanneer de Nederlandse troepen in Mali compleet zullen zijn, te kunnen inschatten of de situatie rondom het aantal beschikbare transporthelikopters binnen de VN-missie voor Nederland problematisch is. Dan zou Nederland als laatste mogelijkheid toch nog anders kunnen besluiten.

"As het echt noodzakelijk is dan zal ik dan bij u daar in de Kamer op terugkomen."