Het onlangs opgestapte VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing is woensdag door de politierechter in Den Haag bestraft met een boete van 650 euro voor rijden onder invloed.

Ook kreeg de 53-jarige Huizing een voorwaardelijk rijverbod van vier maanden, met een proeftijd van twee jaar.

Huizing maakte vorige week vrijdag plotseling zijn vertrek uit de Kamer bekend. Aanvankelijk wilde hij niet zeggen waarom, een dag later gaf hij toe dat hij was aangehouden met drank op achter het stuur.

De politie snapte Huizing op 22 september in de buurt van Leiden. Hij had een promillage van bijna tweemaal de toegestane hoeveelheid. Huizing werd tweemaal eerder als drankrijder gepakt, ook nog in juli van dit jaar.

Melden

Dat laatste incident meldde hij niet aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra en hij trok er zelf geen conclusies uit, ook al was het van na de nieuwe integriteitsregels bij de VVD, waarnaar Huizing bij zijn opstappen afgelopen vrijdag verwees.

Het jongste incident van 22 september meldde Huizing pas vorige week bij Zijlstra. Op vrijdag maakte hij bekend dat hij uit de Kamer stapt.

De rechter heeft deze incidenten meegewogen. Dat gold niet voor de publiciteit rond Huizings vertrek.

Huizing zat 1130 dagen in de Tweede Kamer en was een backbencher. Hij hield zich bezig met sport en media. Huizing vond dat hij moest opstappen, omdat hij de VVD-lijn onderschrijft dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn.