Volgens de advocaat van de Curaçaose ex-premier Gerrit Schotte is de strafrechtelijke vervolging van de politicus ''politiek gemotiveerd".

Bij het woonhuis en kantoren van Schotte op Curaçao werden maandag huiszoekingen verricht in een onderzoek naar valsheid in geschrifte en witwassen.

Advocaat Eldon Sulvaran vindt dat het Openbaar Ministerie een ''politiek instrument'' is geworden van politieke tegenstanders van Schotte. Ook zou Nederland belang hebben bij de pogingen Schotte ''monddood" te maken. Tegen lokale media liet Schotte zich eerder in soortgelijke beweringen uit. Groeperingen voelen zich door hem aangetast in hun belangen en het OM laat zich gebruiken, zei hij.

Het strafrechtelijk onderzoek naar Schotte is begonnen na aangifte van een burgerbeweging over dubieuze financiële transacties door de politicus. Eerder startte het OM een zogenoemde civiele enquête tegen het beleid dat Schotte als premier voerde. Die zaak loopt nog.

Schotte was premier van 2010 tot 2012. Met zijn beleid zorgde hij voor flinke veranderingen in de politieke machtsverhoudingen op Curaçao.