Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) trekt bijna 500 miljoen euro uit om studenten, leerlingen in het beroepsonderwijs en docenten de komende zeven jaar ervaring op te laten doen in het buitenland. 

Bussemaker maakte dat dinsdag bekend.

Stages, uitwisselingsprogramma's en taalonderwijs, Bussemaker ziet graag dat studenten en docenten er gebruik van maken om kennis op te doen in een ander land.

''Nederlandse studenten moeten hun horizon verbreden en hun vleugels internationaal uitslaan. Dit is goed en leerzaam voor de vorming van de studenten, maar ook goed voor onze kenniseconomie'', stelt de minister.

Bussemaker ziet ook dat het Nederlandse onderwijs aantrekkelijk is voor studenten uit andere landen. Veel van hen blijven hier als hun studie is afgerond, anderen keren terug om hun opgedane kennis daar in praktijk te brengen. Bussemaker zou dat laatste ook graag zien bij Nederlandse studenten.

''Wij hebben juist die Nederlandse studenten nodig, die met hun internationale ervaring en kennis de Nederlandse arbeidsmarkt komen verrijken'', aldus de bewindsvrouw.