Het afgrazen van de diepzeebodem met sleepnetten blijft toegestaan. Een verbod op deze manier van vissen haalde het dinsdag niet in het Europees Parlement in Straatsburg.

Op tafel lag het voorstel om het diepzeevissen in de Atlantische Oceaan bij Europa geleidelijk te verbieden om schade aan de kwetsbare natuur te voorkomen. Sommige parlementariërs pleitten voor een ban binnen 2 jaar.

Het parlement stemde wel in met enkele aanpassingen van de regels voor het diepzeevissen.

De internationale milieuorganisatie Greenpeace noemt de houding van het parlement ''op zijn best halfslachtig''. Greenpeace waarschuwt voor de ''vernietigende'' gevolgen van het diepzeevissen.

'Teleurgesteld'

Ook GroenLinks (GL) in het Europarlement reageert teleurgesteld. ''De lobby van de grootschalige visindustrie is zo machtig, dat mijn collega-parlementariërs de diepzeebodem niet willen beschermen'', stelt GL'er Bas Eickhout in een verklaring.

Volgens hem is de diepe oceaan een enorme ecologische bron van zeldzame vissen, planten en koralen. ''Die moeten we beschermen in plaats van leegvissen.''

CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij spreekt over een gemiste kans. Hij benadrukt dat vissen met sleepnetten beneden de 600 meter slechts weinig vis oplevert.

''Wel is besloten verder onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen van diepzeevisserij, zodat toekomstige besluiten kunnen worden genomen op basis van de meest actuele wetenschappelijke gegevens."