Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wijst Israël op de noodzaak om met de Palestijnen tot een vredesakkoord te komen.

Dat zei hij tijdens een gastcollege dat hij gaf op de Tel Aviv University, tijdens zijn diplomatieke- en handelsmissie in Israël en de Palestijnse gebieden van afgelopen dagen.

"Als Israël niet begrijpt dat de status quo niet houdbaar is, dan heeft het land een groot probleem. Dan zullen we voor een hele lange periode niet in vrede kunnen leven", aldus de minister.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voert momenteel gesprekken voor een duurzaam vredesakkoord.

Geen noodzaak

Volgens hem voelen veel Israëli momenteel geen noodzaak tot zo'n akkoord. Sinds de Palestijnse gebieden met een muur zijn afgesloten van het Israëlische deel is het aantal aanslagen drastisch afgenomen.

Rutte zei maandagavond tegen NU.nl optimistischer te zijn geworden over de slagingskansen van de vredesbesprekingen, al tekende hij wel aan "grote zorgen" te hebben of het ook echt gaat lukken.

Scanners

In de Tel Aviv University benadrukte Timmermans verder dat er geen misverstand kan zijn over de afspraken die zijn gemaakt over de containerscanners die Nederland aan Israël heeft geschonken.

Over de scanners, die het makkelijker moet maken om export vanuit Gaza te controleren, ontstond afgelopen dagen ophef. 

Israël zou naar verluidt weigeren de scanners in te zetten voor transporten vanuit Gaza richting de Westelijke Jordaanoever. "De afspraken zijn helder: ook export naar de Westelijke Jordaanoever", aldus Timmermans.

Afgeblazen

De Israëlische krant Ha'aretz stelde zondag dat een openingsceremonie van de scanner bij de Kerem Shalom-grensovergang door premier Rutte zou zijn afgeblazen. 

De premier ontkent deze lezing. Over de daadwerkelijke reden dat de scanner nog niet in gebruik kan worden genomen kon hij niets zeggen, maar het lijkt erop dat Israël en Nederland in de clinch liggen over de inzet van de scanmachines.

Veiligheid

Netanyahu stelde zondag op een persconferentie dat hij bezorgd is over de veiligheid. "Wij willen zeker weten dat er geen wapens of explosieven Gaza verlaten die bedoeld zijn voor de Palestijnse gebieden."

Hij voegde daaraan toe dat recentelijk tunnels zijn ontdekt die vanuit Gaza de Israëlische gebieden bereiken. 

"We laten ze toe beton te importeren en vervolgens maken ze daar tunnels van om aanvallen tegen ons te plegen", aldus Netanyahu. "Daar zijn we natuurlijk niet in geïnteresseerd." 

Moe

Rutte stelde zondagavond al moe te worden van alle vragen over de kwestie. Volgens hem worden de scanners "stap voor stap" ingevoerd en zullen de gesprekken hierover worden vervolgd.

Maandag zei de premier tegen NU.nl dat hij na zijn reis meer hoop heeft dat het vredesproces kan slagen.