Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes ziet nog weinig mogelijkheden om serieus zaken te doen met de Palestijnse gebieden.

Dat zegt hij na zijn driedaagse handelsmissie in Israël en de Palestijnse gebieden tegen NU.nl.

"Ik ben terughoudend. Ik acht het niet kansloos, maar het zal moeilijk worden", stelt hij. Wientjes noemt de resultaten van de missie "nog weinig tastbaar".

Vanuit de Palestijnse gebieden Gaza en de Westelijke Jordaanoever wordt door Israël de export om veiligheidsredenen ernstig bemoeilijkt. "Je ziet de beperkingen van de bedrijven, die zijn enorm. Ze willen graag direct exporteren, maar je ziet hoe moeilijk het is", stelt hij.

"Het is opvallend dat de leiding van de ondernemersorganisatie in Israël wil bevorderen dat we zaken doen met de Palestijnen. Omdat ze zien dat business stabiliteit betekent."

Zaterdag zei Wientjes al in een interview met NU.nl dat ondernemerschap de sleutel is voor vrede. "Het creëren van kleine- en middenbedrijven is bijna altijd het begin van stabiliteit en ondernemerschap is altijd de motor voor welvaart", aldus de voorzitter van VNO-NCW.

Bereidwilligheid

Wientjes ziet bij de Palestijnen wel een enorme bereidwilligheid. "Ze zijn gretig op zoek naar samenwerking voor ondernemerschap. Een aantal bedrijven hebben al concrete afspraken gemaakt, dus ik zie zeker mogelijkheden."

Vanuit Nederland reisden afgelopen dagen zo'n zeventig bedrijven en vijftien kennisinstellingen mee. Ook was er een zware kabinetsdelegatie met premier Mark Rutte, minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Binnenkort komen volgens Wientjes dertig Palestijnse ondernemingen naar Nederland om de samenwerkingskansen verder te onderzoeken.