Als leden of bestuurders van de PvdA de interne regels schenden, kunnen zij in de toekomst te maken krijgen met de commissie Integriteit. Die adviseert dan het partijbestuur wat er moet gebeuren.

De instelling van een permanente commissie Integriteit is een van de uitkomsten van een onderzoek van een werkgroep die maandag haar resultaten naar buiten bracht. De werkgroep is vorig jaar opgericht op verzoek van partijvoorzitter Hans Spekman.

De nieuwe commissie gaat gevraagd en ongevraagd advies geven aan het partijbestuur. Ook heeft ze de interne partijcode (de Erecode) aangepast. De code moet door politieke vertegenwoordigers en bestuurders moeten worden ondertekend als ze een ambt aanvaarden.

De code moet ervoor zorgen dat ''het niet alleen iets is van het landelijk partijbestuur, maar dat ook het bij de fracties en bij de wethouders tussen de oren zit dat integriteit van hun gevraagd wordt'', zei Spekman bij het programma Pauw en Witteman.

De integriteit van politici en bestuurders is de laatste jaren meer onder de loep komen te liggen door een reeks affaires. Zo trad de PvdA-staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken) vorig jaar af na slechts een maand in functie over een declaratieaffaire.

VVD

Eerder dit jaar scherpte de VVD de integriteitsregels ook al aan. VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen en er is ook hier een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt.

Eind vorige week stapte VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing nog op omdat hij was aangehouden met te veel drank achter het stuur. Hij stapte op omdat hij de VVD-lijn onderschrijft dat volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn.