Premier Mark Rutte heeft door zijn diplomatieke missie in Israël en de Palestijnse gebieden meer hoop gekregen op het slagen van het vredesplan.

Dat zegt hij maandagavond tegen NU.nl. 

Rutte sprak naast de premiers van Israël (Netanyahu) en de Palestijnse gebieden (Hamdallah) ook de beide presidenten, respectievelijk Peres en Abbas.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voert momenteel gesprekken voor een duurzaam vredesakkoord.

Gematigd leiderschap

"Het is de combinatie van de tweede Obama-regering en zijn grote betrokkenheid bij het Midden-Oosten en het feit dat er nu gematigd leiderschap is aan Palestijnse zijde", aldus de premier. 

"En men, althans op de Westbank, in toenemende mate in staat is om de veiligheid te controleren. Dat creëert een basis om ook bij Israëlische zijde serieus te kijken naar de voorstellen. Ik heb daardoor meer hoop gekregen op het slagen van het vredesplan."

De premier zegt echter wel "grote zorgen" te hebben of het ook echt gaat lukken.

Verdieping

Rutte sprak maandag voor zijn terugreis naar Nederland nogmaals met Benjamin Netanyahu in een op het laatste moment ingelaste lunch. Het gesprek was volgens hem een "verdieping" van de gesprekken op zondag. Hierbij spraken ze onder andere over het conflict met de Palestijnen en over Iran.

De premier spreekt tegen dat de lunch was bedoeld om eventuele plooien in de relatie glad te strijken, nadat tijdens de reis ophef ontstond over door Nederland geschonken containerscanners.

"Dit is een regio waar gevoeligheden zijn en waar dingen snel worden uitvergroot in de pers", stelt hij.

Palestijnen

Vanuit Palestijnse zijde was Rutte gevraagd om er bij Israël op aan te dringen dat er werk wordt gemaakt van het opheffen van exportbeperkingen vanuit de Palestijnse gebieden.

Rutte zegt het verzoek te begrijpen, maar wil niet zeggen of hij vindt dat Israël meer kan doen om economische kansen voor de Palestijnen te vergroten.

"Wil ik dat Nederland in de toekomst een rol speelt, dan moet ik zo min mogelijk oordelen. Het helpt niet als ik partij kies in dit conflict", aldus de premier. 

"Het is onderdeel van het vredesproces om te zorgen voor vrijere beweging van geld, goederen en mensen. Ik merk dat aan de kant van Israël men ook snapt dat dit soort zaken moeten worden opgelost."

Economische relatie

Het driedaagse bezoek was erop gericht de banden aan te halen en de economische relatie te versterken. Ook de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking waren erbij, net als een handelsmissie van zeventig bedrijven.