Premier Mark Rutte ziet het als een opdracht om altijd te blijven strijden tegen antisemitisme en discriminatie.

​Dat zegt Rutte tegen NU.nl, naar aanleiding van een bezoek aan het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem afgelopen zondag.

Zeker weten dat iets vergelijkbaars nooit meer gebeurt doet de premier niet. "Ik hoop dat we inmiddels wijzer zijn geworden, maar ik kan niks voorspellen."

Een ervaring in zijn jeugd wees Rutte op het belang van herdenking van de holocaust. 

"Ik herinner mij een uitzending op 4 mei van het Jeugdjournaal begin jaren tachtig, waarbij een vrouw die haar familie had verloren de verslaggever geëmotioneerd vastgreep en zei: 'dit moet altijd verteld blijven worden'. Ik zat daar naar te kijken en dacht: die vrouw heeft gelijk."

Onder de indruk

Rutte toonde zich onder de indruk van het Yad Vashem. "Het verschrikkelijke van de holocaust wordt op een zeer indringende manier gepresenteerd, waarbij de feiten zonder filter worden weergegeven. Ik noem de ambtelijke planning van de vernietiging van de Joden in Europa bij de Wannseeconferentie van 1942." 

De premier was dit weekend in Israël en de Palestijnse gebieden voor een handels- en diplomatieke missie. Ook de bewindspersonen Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) waren aanwezig.

Ook was een handels- en kennisdelegatie mee onder leiding van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.