Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met wetgeving die het voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen mogelijk maakt om te scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

In de loop van 2015 moet dit mogelijk worden. Dat zei hij zondag in het programma Jinek

Door het voorstel kunnen stellen die het volstrekt met elkaar eens zijn, scheiden zonder de nu nog verplichte tussenkomst van rechter en bijstand van advocaten.

De huwelijksontbinding gaat daardoor sneller en ''nog belangrijker: zonder veel kosten'', aldus de staatssecretaris. De regelgeving gaat ook gelden voor stellen met een geregistreerd partnerschap.

Regeerakkoord

Het gaat om een afspraak uit het regeerakkoord. Een echtpaar kan in de toekomst met het verzoek tot scheiding naar de ambtenaar van burgerlijke stand gaan, waarna het veertien dagen bedenktijd moet nemen.

De ambtenaar controleert dan of het paar aan alle voorwaarden voldoet. Als het paar na die periode terugkeert en bij hun wens blijft, wordt het huwelijk ontbonden.

In Nederland scheiden jaarlijks 34.000 echtparen. De verwachting is dat zeker zevenduizend mensen jaarlijks bij de burgerlijke stand gaan scheiden.