Tussen Nederland en Israël is de afgelopen dagen geen irritatie in de diplomatieke samenwerking ontstaan. Dat zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag na een ontmoeting met premier Mark Rutte in Herzliya.

"Ik zou willen dat al mijn buitenlandse betrekkingen zo goed waren als die met Nederland", aldus Netanyahu.

Rutte is dit weekend op bezoek in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij sprak met Netanyahu onder meer over het Israëlisch-Palestijnse conflict en over Iran. Inhoudelijk wilde hij nadien niets over de gesprekken kwijt.

Vanuit Palestijnse hoek is de premier gevraagd om er bij Netanyahu op aan te dringen dat er meer ruimte moet worden gegeven om de economie te kunnen versterken, bijvoorbeeld door exportbeperkingen op te heffen.

Scanner

In dit verband werd een containerscanner, die door Nederland is geschonken, onderdeel van een diplomatiek dispuut. De scanner moet het eenvoudiger maken om exportgoederen te scannen, waardoor er makkelijker geëxporteerd kan worden vanuit de Palestijnse gebieden.

Rutte zou de scanner mogelijk dit weekend openen, maar dit werd afgeblazen. Volgens de Israëlische krant Ha'aretz willen de Israëliërs om veiligheidsredenen geen export vanuit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever. De scanner zou dan in tegenstrijd zijn met dit beleid.

Tijdens een persbriefing zondagavond zei Rutte 'moe' te worden van de discussie over de scanners. "Het is een ding geworden omdat ik een afspraak zou hebben afgezegd, maar dat is niet waar", stelt de premier. 

"Het was al weken bekend dat het niet zou gaan lukken. Over de reden moet ik helaas zwijgen." De premier zei verder dat er komende tijd verder wordt gesproken om de scanners 'stap voor stap' in te voeren.

Hamas

"Mijn aandeel is het faciliteren van economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden waar ik kan", zo zei Netanyahu tijdens het gesprek met Rutte. "Maar economische vrede is geen substituut voor politieke vrede."

Netanyahu wijst er op dat Gaza is overgenomen door hamas en jihad en een "oorlogseconomie" is begonnen.

"Wij willen geen welvaart voorkomen, maar er mag geen sprake zijn van onmogelijke veiligheidsuitdagingen. We moeten zeker weten dat wat er uit Gaza komt geen oorlogsmateriaal is."

Afspraken schenden

Zondagmiddag zei Rutte nog niet zeker te weten of Israël met het afwijzen van de export van Gaza naar de Westelijke Jordaanoever afspraken schendt. Wel zei hij er vertrouwen in te hebben dat de kwestie wordt opgelost. 

Tijdens de reis van de premier borrelden meer gevoeligheden op. Zo is er onder de Palestijnen onvrede over de participatie van Mekorot, een waterbedrijf dat zowel de Palestijnen als Israël van water voorziet, aan het Nederlands-Israëlische businessforum.

Het bedrijf zou naar verluidt het water niet evenredig verdelen, waardoor er in de Palestijnse gebieden problemen zijn met de watervoorziening.

Gepikeerd

Ook toonde de meereizende Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zich zondag gepikeerd over de eis van Israël om hem te begeleiden bij zijn wandeling door het Palestijnse deel van Hebron. 

Volgens Timmermans konden zijn Europese ambtsgenoten ook gewoon door dit gebied zonder Israëlische begeleiding. Het toestaan van de Israëlische bescherming zou een precedent scheppen, aldus de minister, die de wandeling toen maar afzegde.

Rutte, Timmermans en minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) nemen samen met 70 bedrijven en diverse kennisinstellingen deel aan zowel een Israëlisch als een Palestijns bilateraal forum.

Vriendschap

Maandag zal Rutte tijdens een lunchbijeenkomst verder praten met Netanyahu. 

"Twee jaar geleden hebben we vriendschap gesloten. Netanyahu is onder meer langsgeweest op het Catshuis. We mogen elkaar graag en bellen regelmatig", aldus Rutte.