Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) trekt vanaf 2014 extra geld uit om gevluchte Palestijnen in het Midden-Oosten te ondersteunen.

Dat zegt zij zaterdag tegen NU.nl tijdens de handelsmissie in de Palestijnse gebieden.

Met het extra geld (1,5 miljoen) voor VN-organisatie UNRWA moeten de kampen, die al vanaf het uitroepen van de staat Israël in 1948 bestaan, worden ondersteund op het terrein van humanitaire hulp.

Ploumen bezocht zaterdag een vluchtelingenkamp in Bethlehem en sprak met jongeren die via eigen initiatieven hun situatie proberen te verbeteren.

"De financiële situatie wordt nijpend", aldus de minister. "Je ziet dat de omstandigheden zwaar zijn. Het zijn wel huizen en geen tenten, maar het is allemaal heel klein."

Ploumen wijst er bovendien op dat het in sommige gebieden behoorlijk koud kan worden.

Politieke situatie

Dat in sommige gebieden de vluchtelingenkampen al 65 jaar bestaan heeft te maken met de politieke situatie. De Palestijnen beschouwen zichzelf nog altijd als verjaagd van hun eigen land. Het opgeven van de vluchtelingenstatus zou een erkenning van de situatie betekenen.

Ploumen toont zich verder enthousiast over de mogelijkheden om te ondernemen tussen Nederlandse en Palestijnse bedrijven.

"We zijn op dit forum met een Nederlandse delegatie van zeventig bedrijven. In de vredesonderhandelingen van de Amerikanen zit een plan voor de noodzakelijke economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden. Nederland ondersteunt dat hiermee", stelt ze.

"De Palestijnen willen zo snel mogelijk een eigen economie kunnen opbouwen door bedrijvigheid te creëren."

Conflictgebieden

UNRWA vangt niet alleen de uit Israël gevluchte Palestijnen op, maar ook Palestijnen uit andere conflictgebieden. In totaal worden ongeveer 5 miljoen Palestijnen beschermd en geassisteerd door de VN-organisatie.