Een aantal PVV'ers heeft moeite met de samenwerking die partijleider Geert Wilders is aangegaan met anti-Europese partijen als het Franse Front National.

Dat zeggen ze zaterdagavond anoniem in Nieuwsuur. Oud-PVV'er Wim Kortenoeven riep ze in het programma op de samenwerking tegen te houden.

Wilders en Marine Le Pen van Front National kondigden hun samenwerking vorige maand aan. De partijen willen dat de soevereiniteit weer bij landen zelf komt te liggen.

De PVV-leider hoopt ook te kunnen samenwerken met Vlaams Belang en de Oostenrijkse FPÖ, eveneens Europa-kritische partijen.

Tegenhouden

Meerdere PVV'ers zien de samenwerking met buitenlandse extreemrechtse en nationalistische partijen volgens Nieuwsuur niet zitten.

Kortenoeven vreest dat extreemrechts door een samenwerking met partijen als Front National en Vlaams Belang wordt gelegitimeerd. Hij vindt dat zittende PVV'ers de samenwerking moeten tegenhouden.

Geen grote partij

In het programma blikken Kortenoeven en andere oud-PVV'ers als Hero Brinkman en Jhim van Bemmel terug op hun tijd bij de partij van Wilders.

Ze vrezen dat de PVV uiteindelijk geen grote partij van betekenis kan blijven als de organisatie niet verandert en de partij niet democratischer wordt. Volgens hen is Wilders zo bepalend voor het beleid dat de partij zelf 'los zand' blijft en daardoor niet toekomstbestendig is.

Koran verscheuren

Brinkman zei in het programma bovendien dat Wilders wel degelijk van plan was in zijn zijn anti-islamfilm Fitna een koran in brand te steken of te verscheuren.

Wilders ontkende eerder dat hij zoiets van plan was. Hij noemde minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zelfs een leugenaar, omdat die naar buiten had gebracht dat de PVV-voorman het verscheuren of verbranden in een overleg had aangekondigd.