De VVD'er Matthijs Huizing is uit de fractie van de Tweede Kamer gestapt omdat hij eerder is aangehouden met te veel drank op achter het stuur.

In een nadere verklaring zaterdag zegt hij: ''Recent ben ik aangehouden met een alcoholpromillage dat zich boven de toegestane hoeveelheid bevond. Aangezien ik de VVD-lijn onderschrijf dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn, is dit voor mij aanleiding geweest mijn Kamerlidmaatschap neer te leggen.''

Huizing meldde vrijdag per direct op te stappen, maar wilde in eerste instantie niet zeggen waarom. ''Omwille van mijn gezin en directe omgeving heb ik er gisteren voor gekozen de reden van mijn vertrek uit de Kamer niet nader toe te lichten. Gezien de aanhoudende speculaties heb ik besloten dat alsnog te doen."

"Ik heb de afgelopen drie jaar mijn werk als lid van de Tweede Kamer met buitengewoon veel plezier en naar eer en geweten gedaan. Deze noodzakelijke stap valt mij en mijn gezin daarom zwaar."

Opspraak

De VVD scherpte in mei op een partijcongres de integriteitsregels voor bestuurders en politici aan nadat enkele prominente VVD'ers in opspraak waren gekomen. Huizing is de tweede liberaal die dit jaar uit de Tweede Kamer vertrekt.

Eerder stapte Johan Houwers op omdat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Die gaf zijn blauwe zetel in juli op na druk van de VVD-top. Tegen hem was aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

1.130 dagen

De 53-jarige Huizing zat ruim 1.130 dagen in de Tweede Kamer en was net als Houwers een backbencher. Hij hield zich bezig met sport en media. Bij de verkiezingen in 2010 stond Huizing op de 37e plek van de kandidatenlijst. Bij de verkiezingen vorig jaar was hij twee plaatsen gestegen op de lijst.

Voor zijn Kamerlidmaatschap werkte hij onder meer bij Right To Play, de internationale organisatie die zich inzet voor sportmogelijkheden voor jongeren en de Volleybalbond. Ook heeft Huizing bij Bols en Unilever gewerkt.