De voor corruptie veroordeelde voormalig provinciebestuurder Ton Hooijmaijers heeft zijn lidmaatschap van de VVD begin dit jaar onder druk van een "hooggeplaatste VVD'er" opgezegd.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Na een anonieme aangifte deed de politie in 2010 een inval in het huis van Hooijmaijers. Door de zaak wilde de VVD niet meer met hem geassocieerd worden, stelt hij.

"Het verzoek voelde als een doodsteek, na alles wat ik voor de partij had gedaan." Toch zegde hij zijn lidmaatschap op. "Ik wilde mijn club niet langer belasten met mijn rechtszaak. Bovendien kon ik de contributie niet meer betalen."

Bijna alle partijgenoten lieten volgens Hooijmaijers niks meer van zich horen. "Alleen Ivo Opstelten heeft me nog een keer gebeld om me sterkte te wensen." De minister van Veiligheid en Justitie zou hebben laten weten niets voor hem te kunnen doen en verder geen contact met hem te kunnen hebben.

Gepolst

Verder beweert Hooijmaijers dat hij in 2009 is gepolst om staatssecretaris van Economische Zaken te worden. Hij wil niet zeggen wie hem vroeg, maar hij zou hierover hebben gesproken met premier Mark Rutte. Die wil volgens de krant niet reageren.

Hooijmaijers werd deze week veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank acht bewezen dat hij als bestuurder geld aannam van bedrijven, die zaken wilden doen met de provincie.

Zelf stelt Hooijmaijers in de krant dat ritselen nu eenmaal in zijn aard ligt en dat hij graag zaken voor anderen regelt. Hij zou als bestuurder nooit mensen hebben bevoordeeld voor wie hij eerder als adviseur had gewerkt. Hij kondigt aan in hoger beroep te gaan.