VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes ziet ondernemerschap als sleutel om in Israël en de Palestijnse gebieden tot vrede te komen.

Dat zegt hij zaterdag in een interview met NU.nl.

Wientjes is dit weekend op handelsmissie in Israël en de Palestijnse gebieden. Zowel in het Israëlische deel als in het Palestijnse deel zijn er zogeheten bilaterale fora om de handelsbetrekkingen te versterken.

Vanuit Nederland reizen zo'n zeventig bedrijven en vijftien kennisinstellingen mee. Ook is er een zware kabinetsdelegatie met premier Mark Rutte, minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

"Economie en zaken doen is altijd de beste weg naar vrede. Als landen met elkaar zaken doen, dan komt er economische ontwikkeling", aldus Wientjes.

"Het creëren van kleine- en middenbedrijven is bijna altijd het begin van stabiliteit. Ondernemerschap is altijd de motor voor welvaart."

En voor vrede?

"En voor vrede. Als er een middenklasse ontstaat is altijd verbonden met ondernemerschap. Kleine bedrijven die doorgroeien."

Wat verwacht u van deze dagen?

"Het is een bijzondere reis. Het bedrijfsleven doet al vele jaren zaken met Israël, maar met de Palestijnse gebieden relatief weinig." 

"Toen het verzoek kwam om te kijken of we ook iets konden organiseren met de Palestijnse gebieden was ik redelijk sceptisch. Maar het feit dat zeventig bedrijven zich hebben aangemeld is voor mij het bewijs dat er waarschijnlijk toch grote mogelijkheden zijn."

Waarom was u zo sceptisch?

"Omdat ik het gewoon niet wist. Als je denkt aan grote export en import zijn de Palestijnse gebieden niet het eerste waar je aan denkt." 

"Dat veranderde toen in oktober een delegatie vanuit de Palestijnse gebieden naar Nederland kwam. Daaruit bleek dat er bedrijven actief waren. Ondernemerschap krijgt daar ruimte, dus er was genoeg reden om bij onze leden te kijken of er interesse was."

Wat zegt die ruimte over de situatie in de Palestijnse gebieden?

"Het laat ondernemerschap toe. Heel veel nieuwe kleine ondernemingen ontwikkelen zich daar. Het probleem is dat ze afhankelijk zijn van Israël. Alle export en import gaat via Israël. Men hoopt via contacten met ons ook directe relaties te kunnen creëren."

Moet Israël daar meer ruimte voor maken?

"Daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Dat is een van mijn vragen. De export wordt bemoeilijkt, omdat de controle zo intensief is. Alles moet worden onderzocht. In Rotterdam hebben ze ervaring met elektronische controle, waardoor dat heel snel kan." 

"Bij agroproducten heb je er niets aan als die producten tien dagen in de zon staan. Nederland heeft daarom gezorgd voor een elektronische scanner, waardoor de controle veel sneller kan."

Op welke sectoren gaan jullie je richten dit weekend?

"In de eerste plaats agrofood, vanzelfsprekend. Daarnaast water. Dat is hét probleem in het midden-oosten en zeker in de Palestijnse gebieden. De kennis op het gebied van waterzuivering, daar is Nederland goed in."

"De derde is energie. De energie in de Palestijnse gebieden komt vrijwel allemaal uit Israël. Bij de Gazastrook is wel gas gevonden, maar je moet wel de kennis hebben om dat gas in de huiskamers te brengen. Als iemand dat weet, dan zijn wij dat. De laatste sector is ICT."

Afgelopen week ontstond ophef, omdat er bij de bilaterale fora ook bedrijven actief zouden zijn die zaken doen binnen de illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns gebied. Zouden Nederlandse bedrijven zaken mogen doen met deze bedrijven?

"VNO-NCW heeft altijd een duidelijke strategie. Wij zijn geen politieke organisatie, daarom volgen wij altijd de aanwijzingen vanuit de politiek. Als een boycot wordt uitgeroepen over Iran roepen wij zonder uitzondering onze leden op om dat te volgen."

"Hier zitten we met een bijzondere situatie. De Nederlandse regering ontmoedigt de samenwerking met de nederzettingen. Dan doe ik dat ook."

Hoe kunt u dat ontmoedigen dan?

"We zeggen het tegen onze leden. We gaan niet onderzoeken of bedrijven zich daar aan houden, want daar hebben we de mensen niet voor. Dat kan dus niet." 

"De ambassades in Israël en de Palestijnse gebieden doen hun werk. Ik zeg tegen de bedrijven: wees verstandig, zorg dat je niet zaken doet met bedrijven die onder het Europese ontmoedigingsbeleid vallen."

Zouden bedrijven aan de fora mee kunnen doen die onder dit beleid vallen?

"Ik hoop het niet. Het is niet uit te sluiten in de hele keten. Maar ik zal wel duidelijk tegen onze leden zeggen dat wij het ontmoedigingsbeleid vol steunen."

Lees hier het interview met Rutte en Timmermans over deze missie