Artsen en ziekenhuizen zouden ook een vergoeding moeten krijgen als ze in overleg met een patiënt besluiten geen nieuwe behandeling te beginnen. Dat vindt minister Schippers van Volksgezondheid.

Dat schrijft De Volkskrant zaterdag.

De regeling moet artsen gaan stimuleren om terminale patiënten voor te lichten over de zin of onzin van een behandeling.

In het huidige systeem wordt pas tot vergoeding overgegaan als een arts een behandeling begint, ook als die niet in het belang van een patiënt is. Daardoor wordt weinig rekening gehouden met artsen die veel tijd en energie steken in het geven van voorlichting over behandelingen.

Artsen en patiënten zijn volgens de krant vaak geneigd alle mogelijkheden te benutten om het leven te verlengen, maar houden daarmee onvoldoende rekening met de kwaliteit van het leven. Door bijwerkingen van de behandelingen neemt die kwaliteit vaak af.

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat dertig procent van de ziekenhuiszorg opgaat aan overbodige zorg. Vermoedelijk gelden in Nederland dezelfde percentages en zou de nieuwe maatregel dus ook financieel verstandig zijn.

De Nederlandse ziekenhuiszorg kost per jaar zo'n 20 miljard euro.