VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing stapt per direct op als Tweede Kamerlid. Dat heeft Huizing in een verklaring laten weten.

''Tot mijn spijt moet ik u melden dat ik om mij moverende redenen heb besloten mij terug te trekken als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal."

"Ik heb de voorzitter dan ook gevraagd mijn lidmaatschap per direct te beëindigen'', aldus de verklaring.

Een toelichting op het besluit wil de VVD niet geven. Huizing is telefonisch niet bereikbaar.

Huizing (53) was Kamerlid sinds oktober 2010. Voor die tijd was hij onder meer directeur van Right To Play, de internationale organisatie die zich inzet voor sportmogelijkheden voor jongeren.

Ook was hij directeur van de Volleybalbond, mede-eigenaar van een adviesbureau en werkzaam bij Bols en Unilever. In de Tweede Kamer was hij woordvoerder mediabeleid en sport.

Huizing is niet de eerste VVD'er die deze Kamerperiode uit de Kamer stapt. Afgelopen juli stapte Johan Houwers na druk van de VVD-top op als Kamerlid.

Tegen hem was aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Hij zou voor een hypotheek valse inkomensgegevens hebben verstrekt aan Aegon. Het Openbaar Ministerie legde voor 1 miljoen euro beslag op zijn landgoed.

Integriteitsregels

Houwers is op de VVD-lijst nog wel de eerstvolgende kandidaat om de lege plek van Huizing op te volgen. Maar de kans dat hij terugkomt terwijl zijn naam nog niet is gezuiverd en hij niet van alle beschuldigingen is vrijgesproken, is nihil. De VVD scherpte op een congres in mei de eigen integriteitsregels aan. Verschillende liberalen kwamen de afgelopen tijd in opspraak, onder wie de Roermondse VVD'er Jos van Rey en de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Na Houwers is Hayke Veldman de volgende op de VVD-lijst. Hij stond op nummer 49 bij de verkiezingen van september 2012. Veldman is fractievoorzitter van de VVD in de Nijmeegse gemeenteraad en daarnaast bestuursadviseur.