Het CDA pleegt kiezersbedrog door te stellen dat het kabinet in acht maanden tijd 8 miljard bezuinigt op infrastructuur. 

Dat verwijt VVD-Kamerlid Ton Elias zijn CDA-collega Sander de Rouwe in een duointerview op NU.nl.

De CDA'er baseert zijn stelling op de uitwerking van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in februari van het lente-akkoord en het herziene regeerakkoord. Deze kwam uit 6,4 miljard korting op het budget. 

Daar kwam later nog een maatregel bij op Prinsjesdag van 1,6 miljard.

"Er wordt tot 2028 ieder jaar 6,5 miljard uitgegeven aan Infrstructuur. En já, er wordt op het totaal in die periode tot 2028 8 miljard minder uitgegeven dan we anders hadden gedaan, maar dat is dus wat anders dan 1 miljard minder per maand, zoals De Rouwe in de Kamer heeft gezegd. Dat is kiezersbedrog", aldus Elias.

De Rouwe: "De grote woorden van de VVD zie ik als afleidingsmanoeuvre voor de grote blunders die ze hebben begaan op infrastructuur."

De CDA'er verwijt Elias dat de VVD zich heeft laten "uitkleden" door de PvdA en dat de automobilist onderaan het prioriteitenlijstje van de VVD staat.

Elias wijst er echter op dat de bezuinigingen weliswaar "met bloedend hart" geaccepteerd worden, maar dat alle urgente projecten doorgaan.

Lees hier het hele duointerview