Ferry Mingelen keert een paar dagen na zijn vertrek bij de NOS inderdaad terug op televisie. Hij wordt de vaste politieke duider bij Pauw & Witteman.

Mingelen zegt tegenover NU.nl te verwachten gemiddeld minstens een keer per week in het programma te zien te zijn, al hangt dit af van het politieke en overige nieuws.

De aankondiging van het vertrek van Mingelen bij de NOS, een paar maanden geleden, riep veel verontwaardigde reacties op. Ook Mingelen zelf maakte duidelijk liever door te willen gaan.

De oud-politiek commentator van Den Haag VandaagNOVA en Nieuwsuur, zei eerder deze week al met drie omroepen in gesprek te zijn over zijn terugkeer op televisie. Afgelopen week stond hij voor het laatst het publiek te woord bij Nieuwsuur.

Wat vond u van de reacties op uw vertrek?

"Ik ben nog steeds erg verrast door alle positieve reacties over de manier waarop ik het heb gedaan. Dat had ik niet verwacht. Ik doe het al heel lang naar behoren en dan is er geen reden voor mensen om te roepen: wat doe je dat fijn."

Wat een valse bescheidenheid. U was voor veel Nederlanders een baken als het ging om de politieke situatie.

"Ja, maar een baken ligt rustig in zee. Daar vaart iedereen langs. Ik heb gewoon mijn werk gedaan. Als je dat maar lang genoeg doet dan begrijp je een beetje hoe de politiek werkt, zonder dat je denkt: laat ik even een baak zijn." 

"Wat ik zelf leuk vond: ik fiets nog weleens door de Schilderswijk, waar veel Turken en Hindoestanen wonen. Daar werd ik weleens aangehouden door mannen die zeiden: mijn vrouw kijkt ook, want u spreekt zo duidelijk Nederlands, daar leren wij weer van."

Wat gaat u precies doen bij Pauw & Witteman?

"Ik zal bij Pauw & Witteman doen wat ik bij de NOS deed: een beetje uitleggen en duiden en dat vind ik eervol. Dat zal niet iedere dag zijn, zoals eerder bij Nieuwsuur, maar met de komende gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen zullen er veel momenten zijn dat de politiek in het nieuws is."

Hoe vaak verwacht u in de uitzending te zitten?

"Als zij behoefte hebben aan duiding zal ik dat doen. Ik hoop dat dat zeker een keer per week zal zijn, maar er zullen weken zijn dat ik er drie keer achter elkaar zit. Je weet het nooit, als Mandela ineens overlijdt dan vervalt alles."

Is politiek verslavend?

"Na veertig jaar kan je wel over een lichte verslaving spreken. Het gaat altijd over dingen die belangrijk zijn. Sommigen zeggen: alles wordt in Brussel besloten. Dat is deels waar, maar hier wordt besloten hoe hoog de kinderbijslag wordt, en hoeveel de schoolboeken kosten."

"Daarnaast, de hoofdrolspelers zie je iedere dag. Obama is boeiend, maar niemand ontmoet hem. Rutte zien we elke dag. En hoe wordt het machtsspel gespeeld? Dat maakt het boeiend."

"Ik ben overigens ook in gesprek met kranten om columns te gaan schrijven. Ik kan nog niet zeggen welke." 

Zal het wennen zijn, zo'n talkshowsetting?

"Dat zal zeker wennen zijn. Je zou kunnen zeggen: ik ga een nieuwe fase in bij mijn beroepsmatige ontwikkeling, al is het voor mij niet helemaal nieuw."

Maakt het u nerveus of het bij u past?

"Ik ben wel benieuwd hoe het me zal afgaan, maar niet zenuwachtig. Ik neem het wel heel serieus. Het is niet zo dat ik zeg: ik doe het er met mijn rechterpink wel even bij, dat zeker niet."

Blijft u elke dag op het Binnenhof rondlopen?

"Elke dag hoeft niet perse, maar ik ben wel van plan er veel te zijn. Als ik ergens een hekel aan heb zijn het die wijsneuzen van buiten die nooit op het Binnenhof komen en zeggen te weten hoe het zit. Er is niks makkelijkers dan dat."

Hoe lang gaat u nog door? Tot het bittere eind?

"Het bittere eind weet ik niet, maar nog wel een tijd. Zodra ik merk dat het me niet zo interesseert stop ik er mee."