De kans is klein dat de Belg Guy Verhofstadt werkelijk de nieuwe voorzitter van de nieuwe Europese Commissie wordt. Dit heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte sprak samen met de andere liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg deze week wel zijn voorkeur voor Verhofstadt uit om deze voorzitter te worden.

Aangezien de liberale partij nu de derde qua grootte is in het Europees Parlement, acht Rutte de kans wel klein dat Verhofstadt ook daadwerkelijk de voorzitter wordt. De nieuwe Europese Commissie treedt pas aan na de verkiezingen van het Europees parlement in mei.

Afgesproken is dat de stemmingsuitslag van het parlement mee wordt genomen in de keuze voor de voorzitter van de Commissie. 

Gevaar

Verhofstadt staat bekend als groot voorstander van vergaande Europese samenwerking en is daardoor niet onomstreden.

VVD'er Mark Verheijen noemde hem onlangs voor de radio een groter gevaar dan tegenstanders van de EU, zoals Marine Le Pen van het Franse Front National. Verheijen heeft daarvoor overigens later zijn excuses aangeboden.

Rutte stelde vrijdag dan ook het "niet met alles" met Verhofstadt eens te zijn. Maar volgens Rutte vormen de liberale partijen in Europa "brede kerken waar je het niet altijd overal met elkaar eens bent. "

Opheldering

In de Tweede Kamer is donderdag kritisch gereageerd op Rutte's voorkeur voor Verhofstadt. Op initiatief van SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft de Kamer om opheldering gevraagd. Van Bommel wilde weten of het hele kabinet Verhofstadt steunt of alleen de VVD. Rutte ontving Verhofstadt woensdagavond in het torentje, het kantoor van de premier.

Volgens Rutte is het "volstrekt duidelijk in welke rol" hij zijn steun voor Verhofstadt heeft uitgesproken: als leider van de VVD. "Waarom zou kabinet daar nu al iets van moeten vinden? Ik zie het probleem werkelijk niet."

Hij beaamde dat het zou kunnen dat hij als premier een andere kandidaat zou steunen dan als leider van de VVD. "Dat geldt overigens voor alle politieke leiders in Nederland."

Rehn

De Europese liberalen beslissen pas in februari definitief wie hun kandidaat wordt om de nieuwe Europese Commissie te leiden. Ook eurocommissaris voor begroting Olli Rehn (een Fin) is kandidaat. Volgens Rutte is met Rehn ook "niets mis".

De Europese Commissie wordt nu voorgezeten door de Portugees José Manuel Barroso, een christendemocraat.

Bekijk de verklaring van Rutte: