Het mogelijk korten van dertig pensioenfondsen die niet voldoen aan de vereiste dekkingsgraad van 105 procent, is een gevolg van de huidige regelgeving.

Dat stellen de drie grootste vakcentrales donderdag na een rondgang van NU.nl.

"Dat je nu moet korten betekent het faillissement van het huidige pensioenstelsel", zegt Gijs van Dijk, woordvoerder pensioenen bij de FNV.

Ook Maurice Limmen, vicevoorzitter van het CNV, wijt het mogelijke korten aan de huidige regelgeving. "Met een gelijkmatige aanpak kun je drastisch ingrijpen voorkomen. Nu moet er in sommige gevallen waarschijnlijk direct worden afgestempeld", zegt Limmen.

Klaartje de Boer, woordvoerder pensioenen van vakcentrale MHP, noemt ook het zogenaamde jojo-effect bij pensioenfondsen een gevolg van de regels die nu gelden.

"Op het ene moment wordt je pensioen aangepast aan de inflatie en het volgende moment wordt er gekort", zegt De Boer.

Volgens CNV Jongeren is korten bittere noodzaak. "Nu niet korten betekent dat de slechte resultaten in de toekomst harder aankomen. Om het stelsel toekomstbestendig te houden is het zaak dat er nu wordt gekort", laat Michiel Hietkamp weten.

Herstelperiode

De vakcentrales reageren op de aankondiging van De Nederlandsche Bank (DNB) dat naar alle waarschijnlijkheid dertig pensioenfondsen niet voldoen aan de vereiste dekkingsgraad van 105 procent.

Tijdens de crisis kwamen veel fondsen in onderdekking. Daarop kondigde de DNB een herstelperiode van vijf jaar in die aan het eind van deze maand ten einde loopt. Voldoen pensioenfondsen dan niet aan de eisen, moeten zij korten. Voor de vakbonden een teken dat er zo snel mogelijk een nieuw stelsel moet komen.

Ingrijpen

"Nu zit je in de situatie dat pensioenfondsen diep moeten ingrijpen omdat het einde van het herstelplan nadert, terwijl dat helemaal niet verstandig hoeft te zijn. Je moet juist kijken naar de langetermijnbeleggingen", zegt De Boer.

Daar pleiten het FNV en CNV ook voor. "De schommelende rente waar fondsen nu last van hebben moet uit het systeem.  We hebben nieuwe spelregels nodig die moeten leiden tot meer stabiliteit aan de premie- en uitkeringskant", zegt Van Dijk.

Limmen: "Als een pensioenfonds in een nieuw systeem een onvoldoende dekkingsgraad heeft, kun je dat op een beheerste manier herstellen. Wij willen de effecten van dagkoersen verminderen en inruilen voor een systeem dat zorgt voor meer stabiliteit." 

Risico

Alle risico's uit het systeem krijgen is onmogelijk, weten ook de bonden.  De Boer benadrukt dat de hoogte van je pensioen nooit vaststaat en van veel factoren en risico’s afhankelijk is.

"Je weet bijvoorbeeld nooit met zekerheid hoe de inflatie zich in de komende dertig jaar gaat ontwikkelen, daarom willen wij meer in scenario’s naar deelnemers gaan communiceren."

Korten op pensioenen zal volgens Van Dijk nooit definitief tot het verleden behoren, ook niet met het nieuwe pensioensysteem.

"Maar de klappen moeten we over meerdere jaren uitsmeren.  Wat wil je over tien jaar bereiken? Op basis daarvan moet je een herstelplan schrijven en dan pas kijken of je moet korten of indexeren", aldus Van Dijk.

Vijf vragen dekkingsgraad pensioenfondsenVijf vragen pensioenen Eerste Kamer | Vijf vragen over nieuwe pensioenregels