De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg willen dat de Belg Guy Verhofstadt kandidaat wordt voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie. 

Ze zijn het daar woensdag in Den Haag over eens geworden. Aanwezig waren premier en VVD-leider Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold en liberale leiders uit België en Luxemburg.

Verhofstadt - voormalig premier van België - is nu leider van de liberale fractie in het Europees parlement. Daarvan maakt zowel VVD als D66 deel uit.

Verhofstadt staat bekend als 'eurofiel' en is daardoor niet onomstreden. VVD'er Mark Verheijen noemde hem onlangs voor de radio een groter gevaar dan tegenstanders van de EU, zoals Marine Le Pen van het Franse Front National. Verheijen heeft daarvoor overigens later zijn excuses aangeboden.

Olli Rehn

De Europese liberalen beslissen volgens een D66-woordvoerder in februari definitief wie hun kandidaat wordt om de nieuwe Europese Commissie te leiden. Ook eurocommissaris voor begroting Olli Rehn (een Fin) is kandidaat.

De Europese Commissie wordt nu voorgezeten door de Portugees José Manuel Barroso, een christendemocraat. De nieuwe Europese Commissie treedt aan na de verkiezing van het Europees parlement in mei.

JOVD

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, is niet blij met de steun van Rutte voor Verhofstadt. ''Waar de VVD staat voor een Europa dat een pas op de plaats moet maken, pleit Verhofstadt al jaren voor een federaal Europa. Dit is volstrekt tegenstrijdig'', zegt JOVD-voorzitter Christiaan Kwint.