Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil de problemen met arbeidsmigratie maandag gaan bespreken met zijn Europese collega's.

Dat zegt hij woensdag tijdens de begrotingsbehandeling.

"Het vrije verkeer van werknemers is geen trofee die je oppoetst, terwijl de rest van de prijzenkast instort", aldus de minister.

Hij reageert daarmee op de grote vrees in de Tweede Kamer voor verdringing op de arbeidsmarkt door de toetreding van Bulgaren en Roemenen tot het vrije verkeer van werknemers per 1 januari 2014.

Draagvlak

Constructies waarbij Oost-Europeanen tegen volgens Asscher "belachelijk" lage lonen werken ondermijnen volgens hem het stelsel en het draagvlak voor de Europese samenwerking.

Asscher noemde de voorstellen van de Britse premier David Cameron om de toegang tot de arbeidsmarkt voor EU-arbeidsmigranten te beperken eerder al "potentieel interessant".

Cameron pleit er onder meer voor om het vrije verkeer te beperken tot de volwassen economieën. Zo ver wil Asscher vooralsnog niet gaan.

Bangmakerij

Asscher stoorde zich al eerder aan de afwijzende houding in Europa, met name door Eurocommissarissen Viviane Reding en Laszlo Andor, op het aankaarten van de problemen met arbeidsmigratie.

Woensdag stelde hij wederom dat deze zorgen niet mogen worden afgedaan als "bangmakerij" of "angstzaaien".

In Nederland hoopt Asscher oneerlijke concurrentie aan te pakken door alle betrokkenen verantwoordelijk te maken voor misstanden als uitbuiting. 

In Europa wil hij maandag afspraken maken over deze zogeheten "ketenaansprakelijkheid". Ook wil Asscher in de toekomst voorwaarden koppelen aan nieuwe toetreders tot de Europese Unie.

Volgens de minister heeft Nederland in Frankrijk, Groot Brittannië en de Scandinavische landen bondgenoten om deze problemen aan te pakken.