Minister Stef Blok (Wonen) wil volgend jaar een strengere regeling introduceren om te voorkomen dat de salarissen van directeuren van woningcorporaties verder kunnen stijgen. 

Dit laat de minister woensdag weten, nadat er Kamerbreed verontwaardigd is gereageerd op het nieuws uit het Financieele Dagblad dat de salarissen van de woningcorporatiebestuurders vorig jaar met gemiddeld 2 procent zijn gestegen.

Blok noemde deze praktijken "moreel zeer verwerpelijk" en "onacceptabel" in een tijd waarin van iedereen in Nederland gevraagd wordt de broek op te halen. "Dat is slechte besteding van gemeenschapgeld en is een slecht voorbeeld voor de sector."

Met de volgend jaar te introduceren regeling krijgt hij als minister meer instrumenten om in te grijpen, aldus Blok.

Schokkend

"Wat ons betreft is het geduld op'', zo stelde de VVD in het debat. De PvdA noemt het bericht "schokkend en bijna ongelofelijk''."Zeer teleurstellend, oerstom, bijzonder bedroevend", aldus D66.

Over 2012 was er geen wet die een grens stelde aan de salarissen van corporatiebestuurders, zo laat Blok weten. Dit jaar heeft de minister die wel geintroduceerd, maar na een rechtszaak over de oorspronkelijke regeling moest hij deze aanpassen. Volgend jaar komt er dan ook een nieuwe regeling, die volgens Blok strenger zal zijn.

Bovendien heeft hij als minister nu geen juridische mogelijkheden om te hoge beloningen terug te vorderen, aldus Blok. Het is al langer de bedoeling dat de salarissen aan banden worden gelegd.

Volgens Paulus Jansen van de SP heeft de minister echter wel de bevoegdheid om corporatiedirecteurs te ontslaan en dat middel zou hij dan ook kunnen inzetten, aldus de SP.