De PvdA wil dat er voor elektronische sigaretten een leeftijdsgrens gaat gelden van achttien jaar. Dat laat Kamerlid Marith Rebel weten aan NU.nl.

De VVD steunt het voorstel met betrekking tot nicotinehoudende sigaretten en daarmee is daarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde onlangs dat de stoffen in elektronische sigaretten schadelijk kunnen zijn en soms zelfs kankerverwekkend.

De claim dat de e-sigaret kan helpen bij het stoppen met roken acht het RIVM nog niet bewezen en ook is niet duidelijk wat de gevolgen van de uitgeademde lucht zijn voor de omgeving.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft daarom verzocht om nader onderzoek. Rebel wil dit onderzoek echter niet afwachten. "We willen niet dat mensen onder de achttien gaan roken. Nicotine is verslavend en ook andere gezondheidseffecten zijn mogelijk."

Enorme groep

Mocht uit onderzoek blijken dat de e-sigaret toch helpt bij stoppen met roken dan mag dit niet alsnog betekenen dat het gebruik van de e-sigaret wordt toegestaan.

"Tegenover die kleine groep staat een enorme groep van jongeren die nog niet gestart is met roken en dat willen we zo houden", aldus de PvdA'er.

VVD-Kamerlid Arno Rutte: "De elektronische nicotinehoudende verdamper is een interessante ontwikkeling die een alternatief kan bieden voor sigaretten. Daarbij staat voor de VVD wel vast dat het hier gaat om een product dat niet geschikt is voor kinderen. Een leeftijdsgrens van achttien jaar is dan ook een logische stap."

Niet voor jongeren

Fontem Ventures, een in Nederland gevestigde fabrikant van e-sigaretten, omarmt het voorstel om een leeftijdsgrens in te stellen.

"E-sigaretten, zijn bestemd voor volwassenen en mogen niet worden gericht op jongeren", aldus een woordvoerder. 

Fontem Ventures, een onderdeel van sigarettenfabrikant Imperial Tobacco, wil daarnaast regelgeving over productveiligheid en kwaliteitsstandaarden.

"Europese wetgeving is momenteel in afronding, wij verwachten dat dit meer duidelijkheid gaat geven."